Naslovna » Aktuelnosti » Sastanak predsednika Nacionalnog saveta gospodina Nikolića sa potpredsednikom organizacije "Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO"

Aktuelnosti

29.08.2017.

Sastanak predsednika Nacionalnog saveta gospodina Nikolića sa potpredsednikom organizacije "Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO"

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić sastao se sa potpredsednikom organizacije "Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO" Mananom Popovom i Nikolajem Muhinom ruskim ikonopiscem, autorom mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru.

Sastanak predsednika Nacionalnog saveta gospodina Tomislava Nikolića sa potpredsednikom organizacije 'Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO' Mananom Popovom

Foto: agencija Fonet

Potpredsednik Moskovskog međunarodnog fonda Manana Popova upoznala je predsednika Nacionalnog saveta sa dosadašnjim radovima u Hramu, u skladu sa Ugovorom o donaciji koji je potpisan između Društva za podizanje Hrama Svetog Save na Vračaru, „Gasprom njefta“ i organizacije "Moskovski međunarodni fond za pružanje pomoći UNESKO", istakavši da je 70 procenata mozaika već urađeno i da se očekuje da će oslikavanje biti završeno u skladu sa rokovima koji su dogovoreni. Autor mozaika u Hramu Svetog Save Nikolaj Muhin istakao je da je njegov tim spreman da započne drugu fazu radova u skladu sa međuvladinim sporazumom iz 2014. godine koji je usvojen od strane rusko-srpske konkursne komisije.

„Izuzetno poštujem to što radite za naš Hram, sve što je do srpske strane uradićemo jer nam se bliži veliki jubilej 2019. godine, kada će Srpska pravoslavna crkva proslaviti 800 godina od dobijanja autokefalnosti. Zajedničko ukrašavanje Hrama Svetog Save simbolizuje bratstvo, prijateljstvo srpskog i ruskog naroda, veliki i značajan korak za pravoslavni narod“, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta gospodin Nikolić.

 Ukidanje pečata