Naslovna » Aktuelnosti » Sastanak sa potpredsednikom kineske Državne komisije za reformu i razvoj

Aktuelnosti

24.01.2018.

Sastanak sa potpredsednikom kineske Državne komisije za reformu i razvoj

Glavne teme razgovora predsednika Nacionalnog saveta i potpredsednika kineske Državne komisije za reforme i razvoj Ninga Đidža bili su postojeći, kao i mogućnost realizacije novih projekata

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić započeo je radnu posetu NR Kini.

Sastanak sa potpredsednikom kineske Državne komisije za reformu i razvoj

Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom

Glavne teme razgovora predsednika Nacionalnog saveta i potpredsednika kineske Državne komisije za reforme i razvoj Ninga Đidža bili su postojeći, kao i mogućnost realizacije novih projekata.

Dvojica sagovornika izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dveju država u okviru inicijative “Pojas i put”. Kao pozitivan primer konkretne saradnje u oblasti proizvodnje, istakli su uspešnu privatizaciju Železare Smederevo. Realizacija projekta pruge Beograd-Budimpešta, koji ima najveći značaj za region, daće nov impuls inicijativi “16+1”, konstatovao je potpredsednik Komisije Ning Đidžu. “Kina vrednuje saradnju koju ima sa Srbijom i Srbija je za nas na listi prioritetnih zemalja u okviru inicijative “Pojas i put”. Komisija za reformu i razvoj nastaviće da implementira projekte koje lideri dveju država dogovore”, podvukao je potpredsednik Komisije za reformu i razvoj.

Sastanak sa potpredsednikom kineske Državne komisije za reformu i razvoj

Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom

Tokom radne posete Pekingu pokrenuti su razgovori i o privatizaciji RTB Bora od strane kineske kompanije Zijin. Potpredsednik Nacionalne komisije za reformu i razvoj Ning Đidžu istakao je da Komisija podržava kineske kompanije koje nameravaju da ulažu u Srbiju poput kompanije Zijin, čiju nameru da privatizuje RTB Bor je podržao i predsednik NR Kine Si Đinping.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić istakao je neophodnost što skorije finalizacije dogovora koji se tiču daljih radova na deonici pruge Beograd-Subotica, kao i kreditnih aranžmana sa kineskom Eksim bankom za obilaznicu Ostružnica-Bubanj potok i deonicu autoputa Preljina-Požega. Kinesko-srpska saradnja ide uzlaznom putanjom u svim oblastima, za Srbiju su posebno ohrabrujući podaci o rastu našeg izvoza u Kinu. Želja mi je da se u Srbiji realizuje još projekata koji će puniti budžet poput Železare Smederevo. “Koristim ovu priliku da predsedniku Siju, Vama, državnim zvaničnicima i narodu NR Kine čestitam izvanredne ekonomske i reformske uspehe u proteklih 40 godina”, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić.

Sagovornicu su konstatovali i da bi, uz saglasnost i saradnju Beograda, Skoplja i Atine, kineska strana pružila podršku razmatranju realizacije kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more, projekta koji bi doprineo rečnom povezivanju evropskih država.

 Ukidanje pečata