Naslovna » Aktuelnosti » Sastanak sa predstavnicima kompanije Zijin

Aktuelnosti

27.01.2018.

Sastanak sa predstavnicima kompanije Zijin

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić i delegacija Vlade Republike Srbije nakon obilaska kompanije Zijin nastavili su razgovore sa predstavnicima kompanije.

Sastanak sa predstavnicima kompanije Zijin

Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić istakao je da je zatadak Saveta da se strategija „Pojas i put“ posebno primenjuje u Srbiji. Kina je prva moćna sila koja širi svoju popularnost isključivo kroz ekonomiju, svojom dinamikom kroz saradnju sa 16 država Kina je pokrenula i Evropu. „Nije lako poslovati u oblasti rudarstva u devet zemalja na različitim kontinentima, jer to su sve različiti pravni, ekonomski sistemi, neophodno je ispuniti posebne uslove poslovanja, naročito kada je reč o zaštiti radnika. Delegacija iz Srbije imala je priliku da se uveri da je vaša kompanija sposobna i da ima znanje da u svakoj zemlji radi u skladu sa njenim pravilima i zahtevima. Za razliku od prethodnog perioda kada privatizacije nisu uspešno sprovođene, ova Vlada radi na tome da svaka privatizacija poveća, osavremeni proizvodnju, donese nov kapital, takva privatizacija je Srbiji potrebna. Srbija i Kina su bili prijatelji i kada nismo imali ekonomsku saradnju, a najnormalnije je da danas iskreni prijatelji kao što su Srbija i Kina i ekonomski sarađuju. Voleo bih da sarađujemo, da vam RTB Bor postane još jedan rudnik u inostranstvu. Vi ćete proceniti da li je za vas ova privatizacija dobra ili ne, ali Srbiju možete posmatrati kao svog pravog prijatelja. Ovih dana govorimo o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, ali moram vam reći da je RTB Bor možda deset puta vredniji za Srbiju, ovo napominjem kako bi shvatili koliko je za Srbiju važno da RTB Bor počne u punom kapacitetu da radi“ naglasio je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

„Srbija i Kina imaju dobru saradnju zahvaljujući liderima dveju država. Kompanija Zijin podržava inicijativu „Pojas i put“ i ima veliko interesovanje za RTB Bor. Za nas je jako važno da se proizvodni kapaciteti prošire jer će time i troškovi pasti, a da bi se proizvodnja proširila neophodno je veliko ulaganje u mehanizaciju i proizvodnju, da se izgrade onakva tri pogona kao što ste imali prilike da vidite u našoj kompaniji, jer povećanjem kapaciteta RTB Bor može biti konkurentan na tržištu. Jasno nam je da je ovaj projekat pun izazova, ali naša kompanija u pogledu inovativnosti tehnologije ima prednosti u odnosu na druge kompanije. Za nas je ključno da privatizacija RTB Bora bude u skladu sa zakonima Republike Srbije,“ istakao je izvršni direktor kompanije Zijin Čen Đingh.

 Ukidanje pečata