Naslovna » Aktuelnosti » Obraćanje predsednika Nacionalnog saveta Nikolića na ceremoniji otvaranja seminara „Jedan pojas, jedan put-seminar o međunarodnoj finansijskoj komunikaciji i saradnji“

Aktuelnosti

17.05.2018.

Obraćanje predsednika Nacionalnog saveta Nikolića na ceremoniji otvaranja seminara „Jedan pojas, jedan put-seminar o međunarodnoj finansijskoj komunikaciji i saradnji“

Na poziv Vlade Narodne Republike Kine predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić boravi u radnoj poseti NR Kini. Predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić prisustvuje seminaru pod nazivom „Jedan pojas, jedan put-seminar o međunarodnoj finansijskoj komunikaciji i saradnji“, koji je organizovan od strane Kineske banke. Seminaru koji se održava u Pekingu i Šangaju pored srpske delegacije koju predvodi predsednik Nacionalnog saveta, prisustvuju i visoki zvaničnici iz administracija Crne Gore, Bugarske i Rumunije.

Obraćanje predsednika Nacionalnog saveta Nikolića na ceremoniji otvaranja seminara „Jedan pojas, jedan put-seminar o međunarodnoj finansijskoj komunikaciji i saradnji“

Kancelarija Nacionalnog saveta

 

Poštovani predsedavajući g. Čen S Ćin,
Poštovani glavni nadzorniče g. Vang Sihuan,
Poštovani zameniče ministra g. Vang Čao,
Dame i gospodo,

Zadovoljstvo mi je da vam se obratim ne samo u svojstvu člana delegacije Srbije, već kao predstavnik svih delegacija koje učestvuju na današnjem seminaru. Želim da iskažem svoju zahvalnost Vladi Narodne Republike Kine i Kineskoj banci što su omogućili predstavnicima četiri susedne zemlje u Jugoistočnoj Evropi da se detaljnije upoznaju sa strategijom „Pojas i put“ i sa kineskim viđenjem situacije i trendova u svetskoj ekonomiji.

Naše delegacije čine državni sekretari, pomoćnici ministra, članovi kabineta premijera i potpredsednika vlade, direktori i drugi visoki zvaničnici iz administracija Srbije, Crne Gore, Bugarske i Rumunije. Svi smo došli da bolje upoznamo Kinu, naučimo mnogo o „Pojasu i putu“ i predstavimo viđenje i mogućnosti zemalja Centralne i Istočne Evrope u okviru zadatih tema. Sa članovima svih delegacija možete razgovarati o bankarstvu, finansijama, građevinarstvu, saobraćaju, infrastrukturi, energetici, rudarstvu, privredi, trgovini, turizmu, telekomunikaciji i kulturi.

Na čelu sam Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom godinu dana, čime sam ostvario jedan od dugogodišnjih političkih snova. Skoro tri decenije, tokom cele političke karijere, posvećen sam učvršćivanju naših veza i ukorenjivanju i daljem razvijanju strateških odnosa Srbije i Kine.

Nacionalni savet u Srbiji osnovali smo uz podršku predsednika Kine Si Đinpinga, velikog vizionara, velikog vođe svog naroda, čoveka koji je danas oslonac svetske saradnje, posvećen razvoju kineske privrede, kako bi pomogla da i Kinezi i narodi u drugim državama dobiju mogućnost da žive život dostojan čoveka. O nameri da se i dalje bavim saradnjom sa Kinom upoznao sam ga u martu 2017. godine u Pekingu, kada sam bio u predsedničkoj poseti. Moju ideju prihvatio je sa oduševljenjem i rekao da će i u Kini biti formirano posebno telo za saradnju sa Srbijom. Predsednik Si Đinping je veliki lider velike Kine, a njegova epohalna ideja o „Pojasu i putu“ nas je danas spojila na ovom skupu. Takođe nam je poznato da druge zemlje u ovom regionu imaju slične institucije.

Dragi prijatelji,

Zemlje Centralne i Istočne Evrope od početka su aktivno uključene u inicijativu „Pojas i put“ i ona je za nas simbol razvoja i napretka. Ona je konkretizovana kroz niz infrastrukturnih, energetskih, poslovnih i kulturnih projekata, vidljivih na svakom koraku. Kina gradi mostove, autoputeve, modernizuje železnicu, termoelektrane, itd. Obilazio sam sva gradilišta na kojima su angažovane firme iz Kine i svojim očima sam se uverio u impresivan kvalitet i brzinu gradnje.

Kina je strateški partner u našoj velikoj železari u Smederevu, gde ostvaruje odlične poslovne rezultate. Na osnovu tog pozitivnog iskustva, vidimo zainteresovanost kineskih kompanija i za druga ulaganja u proizvodnju. Svi se nadamo da zajednički sa Kinom možemo da oživimo i osavremenimo našu industriju. U planu nam je gradnja velikih industrijskih parkova sa Kinom, poput onog u Smederevu, koji će dodatno povezati privrednike iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Zemlje Centralne i Istočne Evrope imaju dosta toga da ponude Kini. Verujemo da možemo da izvozimo kvalitetne proizvode u Kinu, posebno hranu. Obavešteni smo da će Kina ove godine organizovati prvi sajam za izvoznike u Kinu, a na nama je da pripremimo snažne delegacije koje će nas predstavljati u Šangaju.

Pored toga što se poslom povezujemo, i naši narodi se kulturno zbližavaju. U Srbiji prošle i ove godine beležimo porast kineskih turista. U januaru 2017. godine ukinuli smo vize za kineske državljane i time dokazali da su Kinezi dobrodošli u Srbiju. Takođe, Kina gradi kulturni centar u Beogradu, a mi planiramo otvaranje našeg kulturnog centra u Pekingu. Naša akademska zajednica sarađuje sa kineskim univerzitetima i institutima, a naši studenti dolaze u Kinu na usavršavanje i učenje jezika. Kineski se uči u školama u Srbiji, a reći ću vam da i Kinezi u Srbiji dobro nauče srpski jezik.

Dragi prijatelji,

Zemlje Centralne i Istoče Evrope raduju se uspesima Kine i njenom brzom napretku, koji vidimo na svakom koraku, svaki put kada smo u ovom delu svetu. Za nas, Kina donosi stabilnost, razvoj i mir u svetu. Uskoro će biti 40 godina od početka velikih reformi u Kini i 70 godina od osnivanja savremene Kine. Sadašnja generacija Kineza sa ponosom može pokazati svetu šta je uradila proteklih decenija, uređujući društvo, sprovodeći reforme i stvarajući snažnu ekonomiju.

Još jednom se zahvaljujem domaćinima na mogućnosti da doživimo današnju Kinu. Posebno zahvaljujem Kineskoj banci, koja neumorno doprinosi povezivanju naših privreda i tako na najbolji način dokazuje opravdanost svoga postojanja u regionu Centralne i Istočne Evrope.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je u Pekingu sa predsednikom Kineske banke gospodinom Čen S Ćinom.

Kancelarija Nacionalnog saveta

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je u Pekingu sa predsednikom Kineske banke gospodinom Čen S Ćinom.

 Ukidanje pečata