Naslovna » Aktuelnosti » Privredna saradnja sa Kinom napredovaće u narednom periodu

Aktuelnosti

19.7.2018.

Privredna saradnja sa Kinom napredovaće u narednom periodu

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa delegacijom grada Sjamen koju predvodi zamenik načelnika Komiteta Narodne političke konsultativne konferencije Sjamena Gao Jušun.

Privredna saradnja sa Kinom napredovaće u narednom periodu

Fotografija: Kancelarija Nacionalnog saveta

 

Predsednik Nacionalnog saveta naglasio je da su ekonomski i politički odnosi sa Kinom veoma dobri i izrazio je očekivanje da će privredna saradnja sa Kinom tek u narednom periodu uznapredovati. Ekonomska saradnja se zansiva na ideologiji predsednika NR Kine Si Đinpinga „Jedan pojas, jedan put“, a Srbija je ključan partner Kini na toj ruti. Srbija je jedina država sa kojom Kina razvija ekonomske odnose zasnovane na poštovanju prijateljstva, kulturnih, istorijskih i tradicionalnih vrednosti. Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić izrazio je zadovoljstvo što je kineska kompanija Zijin izjavila da će učestvovati na tenderu za strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen „Bor”.„ Prilikom posete provinciji Fuđien imao sam priliku da vidim vaš grad, želim da vam čestitam na tome kako podižete svoj grad i vašu zemlju iz siromaštva, a istovremeno je izdižete i iznad drugih država“, podvukao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

Privredna saradnja sa Kinom napredovaće u narednom periodu

Fotografija: Kancelarija Nacionalnog saveta

 

Gao Jušun je istakao da Kina održava dugogodišnje prijateljstvo koje ima sa Srbijom, naglasivši da od susreta predsednika Si Đinpinaga i Nikolića privredna saradnja dveju država svakog dana sve više napreduje. Jušun je uputio poziv Srbiji da prisustvuje investicionom forumu koji se održava u septembru, a kojem će prisustvovati države koje učestvuju u inicijativi „Pojas i put“. Predstavljajući grad Sjamen Jušun je naglasio da je uspostavljanjem ekonomske zone BDP porastao za 15,9%, fiskalna dobit na godišnjem nivou porasla je za 19%, a primanja stanovnika su se povećala za 14%. Sjamen je glavni trgovinski lučki grad koji ima i direktne avio-linije sa preko 50 država i železničku liniju sa Mađarskom, Poljskom, Nemačkom i Rusijom. Sjamen privlači mnogo stranih investicija, primer je uravnoteženog razvoja kao i grada koji veliku pažnju posvećuje zaštiti životne sredine.

Jušun je podsetio da je polovinom osamdesetih godina na dužnosti zamenika gradonačelnika u Sjamenu bio predsednik NR Kine Si Đinping, kao i da je Sjamen danas poznat kao grad inovacija koji pomaže ukupnom razvoju Kine.

 Ukidanje pečata