Naslovna » Aktuelnosti » Srbija podržava strategiju „Pojas i put“

Aktuelnosti

25.09.2018.

Srbija podržava strategiju „Pojas i put“

Član Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Ivan Mrkić i v.d. dikrektora Kancelarije Nacionalnog saveta Nedeljko Tenjović razgovarali su danas u Beogradu sa delegacijom novinara Kancelarije za informisanje Državnog saveta NR Kine.

Srbija podržava strategiju „Pojas i put“

Fotografija: Fonet

„Poznato je koliko Srbija podržava strategiju „Pojas i put“ koju je inicirao predsednik NR Kine Si Đinping, kao i da je Srbija aktivan učesnik inicijative „16+1“, u okviru koje Srbija ima veliki broj projekata koji se trenutno ostvaruju i čija se realizacija planira. „Tajna“ uspešnih odnosa NR Kine i Srbije leži u izabranom nastupu Kine da sa Srbijom sarađuje kao sa prijateljskom zemljom, vodeći računa o našim prioritetima i našim ciljevima. Projekti koji se u Srbiji realizuju u saradnji sa NR Kinom poput privatizacije „Železare Smederevo“, uspostavljanja strateškog partnerstva sa RTB Borom, modernizacija i izgradnja pruge Beograd-Budimpešta omogućavaju našoj zemlji ekonomski razvoj. Sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine uspostavljeno je zalaganjem Tomislava Nikolića i predesednika Si Đinpinga, a saradnju naših dveju država punim intezitetom nastavlja predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o čemu svedoči i niz sporazuma koje je nedavno potpisala srpska delegacija u Pekingu“, naglasio je član Nacionalnog saveta Ivan Mrkić.

Odluka Vlade Republike Srbije da osnuje posebno telo za saradnju sa NR Kinom mnogo govori o tome koliko Srbija pridaje značaja prijateljstvu i sveukupnim odnosima sa Kinom. U vremenu kada vladaju stabilni politički odnosi dveju država, Srbija i Kina imaju uzajamno korisne projekte koji se uspešno realizuju na obostrano zadovoljstvo, ali potencijali saradnje Srbije i Kine mogu se posebno proširiti u oblasti kulturne, obrazovne i medijske saradnje, konstatovali su predstavnici Kancelarije za infomisanje Državnog saveta NR Kine.

 Ukidanje pečata