Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić sa delegacijom Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine

Aktuelnosti

05.12.2018.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić sa delegacijom Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa predstavnicima Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine na čelu sa gospođom Ding Đi, a koji borave u Beogradu radi usaglašavanja Plana bilateralne saradnje sa nadležnim ministarstvima Republike Srbije.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić sa delegacijom Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine

Fotografija: Nacionalni savet

„Vizija predsednika NR Kine Si Đinpinga „Pojas i put“ dovela je mnoge privrednike u Srbiju koji su direktno omogućili realizaciju velikih projekata posebno u oblasti infrastrukture i oblasti energetike, poput privatizacije „Železare Smederevo“ i uspostavljanja strateškog partnerstva kompanije Zijin i RTB Bora. Raduje me činjenica da Srbija i Kina sve više rade na tome da zajednički proizvodimo u našoj zemlji. Zahvalni smo vam na nacrtu Plana bilateralne saradnje o kome ćete danas razgovarati sa predstavnicima naših nadležnih ministarstava. Plan koji usaglašavate je dokaz da Srbija i Kina nastavljaju da produbljuju saradnju u svim sferama, za dobrobit naša dva naroda“, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić sa delegacijom Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine

Fotografija: Nacionalni savet

„Potpisivanjem Izjave o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Srbije i Kine 2016. godine, odnos dveju država podignut je na sasvim novi nivo. Srbija je prijateljska zemlja koja stalno podržava inicijativu „Pojas i put“ i mehanizam saradnje 16+1. Uspešnim realizovanjem kinesko-srpskih projekata u okviru inicijative „Pojas i put“, poput izgradnje Pupinovog mosta, auto-puta E-763, privatizacije Železare Smederevo, izgradnjom železničke pruge Beograd-Budimpešta, razvija se naša ekonomska saradnja, ali realizacija ovih projekata ima i značajan odjek među istočno evropskim zemljama. Nedavno otvoren srpski Kulturni centar u Pekingu dokazuje da imamo dobru saradnju i u drugim oblastima, kao što su i prosveta, nauka, turizam. Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju o zajedničkom formulisanju Plana bilateralne saradnje u okviru inicijative „Pojas i put“, Kina i Srbija konstanto rade na produbljivanju međusobne saradnje. Upravo podsticanje realizacije Plana bilateralne saradnje je cilj naše posete Srbiji“, istakla je Ding Đi šef delegacije Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine.

Nakon razgovora sa predsednikom Nacionalnog saveta Tomislavom Nikolićem, delegacija Nacionalne komisije za razvoj i reforme NR Kine u prostorijama Nacionalnog saveta, nastavila je razgovore sa predstavnicima naših nadležnih ministarstava, čije oblasti delovanja su predmet Plana bilateralne saradnje.

 Ukidanje pečata