Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić otvorio je danas forum za ekonomsku i kulturnu saradnju Kine i Srbije, posvećen daljim kineskim investicijama u srpsku privredu

Aktuelnosti

17.01.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić otvorio je danas forum za ekonomsku i kulturnu saradnju Kine i Srbije, posvećen daljim kineskim investicijama u srpsku privredu

Obraćanje predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislava Nikolića na forumu za ekonomsku i kulturnu saradnju Kine i Srbije

Dame i gospodo, poštovani prijatelji,

Naša radost zbog ekonomskih uspeha Kine, koja je nedavno obeležila 40 godina od početka velikih reformi, jednaka je vašoj radosti. Kina je samo u jednoj generaciji uspela da se razvije i ekonomski ojača toliko da danas predstavlja jednu od najmoćnijih ekonomija sveta.

 Predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić otvorio je danas forum za ekonomsku i kulturnu saradnju Kine i Srbije

Taj razvoj je veliko civilizacijsko dostignuće, koje donosi boljitak ne samo kineskom narodu, nego i drugim narodima sveta. Potvrda ove teze je inicijativa predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“, koja povezuje Kinu sa Evropom, Afrikom i Azijom, na čijem talasu su osnaženi i odnosi Srbije i Kine unazad par godina.

Ova godina je za Kinu takođe jubilarna – navršava se 70 godina od stvaranja savremene Kine, koja se u najboljem svetlu pokazuje svetu pod vođstvom Si Đinpinga. Svi koji su stvarali modernu Kinu mogu biti ponosni na svoja dostignuća proteklih decenija. Predsednik Si najviše.

Srbija se ponosi strateškim partnerstvom između Srbije i Kine. Poslednji dokument na predsedničkom nivou između dve države – o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva – potpisao sam sa presednikom Si Đinpingom 2016. godine, prilikom posete kineskog predsednika Srbiji.

Tim sporazumom samo smo ozvaničili svoje dotadašnje odnose, prepisali smo ono što smo već sprovodili u praksi.

Sporazum, između ostalog, potvrđuje principijelni stav Kine i Srbije o nužnosti poštovanja međunarodnog prava i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta, potvrđuje podršku Kine jedinstvenoj Srbiji i Srbije kineskoj politici Jedne Kine.

Srbija i Kina nemaju otvorenih pitanja, nemaju nijedan spor. Naši odnosi su primer čvrstog prijateljstva i partnerstva sa međusobnim uvažavanjem i razumevanjem.

Mi smo narod koji će večito da pamti podršku Kine u najtežim trenucima, tokom bombardovanja NATO 1999. godine, i kineske žrtve, stradale kineske novinare u Ambasadi NRK u Beogradu.

Pre 20 godina u Srbiji su uglavnom bili prisutni kineski mali trgovci, potom su od 2014. počele da dolaze velike građevinske i energetske kompanije koje su bile nosioci velikih infrastrukturnih i energetskih projekata, a danas imamo sve više kineskih firmi zainteresovanih za zajedničku proizvodnju (Železara Smederevo, RTB Bor, fabrika guma Linlong u Zrenjaninu). Neke od najvećih projekata u Srbiji danas izvode kineske kompanije (na putnim i železničkim koridorima, termoelektrani Kostolac, itd). U Srbiji rade svetski poznata banka- Bank of China, koja iz Beograda pokriva poslovno ceo region i čuvene telekomunikacione firme Huawei i ZTE.

 Predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić otvorio je danas forum za ekonomsku i kulturnu saradnju Kine i Srbije

Zato smo formirali Nacionalni savet, da konkretizuje naše sporazume i pruža podršku kineskim kompanijama koje posluju u Srbiji i srpskim koje žele da posluju u Kini. U Savetu se nalaze potpredsednici i ministri Vlade, što omogućava laku koordinaciju u konkretnim projektima i inicijativama. Srbija je jedinstvena u Evropi po ovakvom telu, na čijem čelu je bivši predsednik države.

Kineski projekti nisu samo od značaja za centralnu Vladu, već i lokalne samouprave i stanovništvo, jer dolazak velikih kompanija znači dosta za razvoj opštine (od puteva, infrastrukture, gradnje, zapošljavanja, itd).

Srbija je dobar teren za poslovanje kineskih kompanija, ali i kompanija iz celog sveta. Sve investitore, bez obzira na to odakle dolaze, tretiramo sa podjednakim uvažavanjem. Imamo sporazume o slobodnoj trgovini i sa Evropskom Unijom i sa Rusijom, mi smo evropska zemlja koja najbolje neguje najviše evropske vrednosti.

Srbija i Kina učvršćuju veze ne samo ekonomijom, nego i neposrednim kontaktom dva naroda. Raduje nas podatak da sve više kineskih turista posećuje Srbiju, što je važno za bliže međusobno upoznavanje. Ukinuli smo vize za kineske državljane januara 2017. Istovremeno, sve više ljudi iz Srbije upoznaje Kinu, bilo poslom, školovanjem ili putovanjima u nama daleku blisku zemlju.

Srbija je krajem novembra otvorila kulturni centar u Pekingu, a Kina planira da ove godine otvori velelepni centar na Novom Beogradu, što takođe doprinosi našem međusobnom povezivanju.

Budućim generacijama moramo ostaviti u nasledstvo sadašnje izvrsne odnose i ponuditi osnovu za njihovo dalje razvijanje. To je naša zajednička odgovornost.

Današnji svet povezuje tehnologija. Ko propusti trend savremene digitalizacije, zaostajaće u razvoju. Voleo bih da zajedno uđemo u novu epohu razvoja industrije, tzv. industrijalizaciju 4.0 kroz nove tehnologije, uz simbiozu stručnjaka iz akademske zajednice i vodećih kompanija u industrijskom sektoru.

Naši prijatelji sa Zapada često pitaju da objasnim fenomen najboljih mogućih prijateljskih odnosa između Kine i Srbije, između dva naroda koji žive u državama čiji su glavni gradovi udaljeni 7.400 kilometara.

Srbija nikada nije učestvovala u krstaškim ratovima, nije se borila za kolonije i nikada, ni u jednom ratu, nije bila na strani moćnih koji su bili neprijatelji siromašnih i slabih.

Nismo istog porekla, jezika i vere, ali smo istog morala i baštinimo istu mudrost.

I imamo zajedničku budućnost.

 Ukidanje pečata