Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa rukovodstvom Kineske banke u Srbiji

Aktuelnosti

12.02.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa rukovodstvom Kineske banke u Srbiji

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa odlazećim predsednikom Kineske banke u Srbiji Liu Sijaofeijem koji je predsednika Nacionalnog saveta upoznao sa novopostavljenim predsednikom Kineske banke u Srbiji gospodinom Van Leiem.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa rukovodstvom Kineske banke u Srbiji

Fotografija: Nacionalni savet

„Veoma smo zahvalni Kineskoj banci na njenom poslovanju u Srbiji, posebno na doprinosu uspostavljanja strateškog partnerstva kineske kompanije Ziđin i RTB Bora. Kina i Srbija nemaju političke tačke razlaza, u velikoj meri smo iskoristili šanse investiranja u infrastrukturu, privatizacija Železare Semederevo i RTB Bora znaci su da možemo ozbiljno da razvijemo saradnju u proizvodnji. Zajedničko investiranje Kine i Srbije u proizvodnju za treća tržišta, vidim i kao buduće projekte Kineske banke. Nacionalni savet nastavlja da sarađuje sa Kinom, trenutno je u pripremi zajednički Plan bilateralne saradnje u okviru inicijative „Pojas i put“, kojim će biti obuhvaćene sve oblasti saradnje naših dveju država. Nadam se da ćemo uskoro u Srbiji, nakon privatizacije RTB Bora od strane Ziđina, imati i nove velike kineske investicije“, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

Odlazeći predsednik Kineske banke u Srbiji Liu Sijaofei se zahvalio predsedniku Nacionalnog saveta Nikoliću na svemu što je do sada uradio za unapređenje bilateralnih odnosa, kao i za unapređenje poslovanja Kineske banke u Srbiji. „Bila nam je velika čast što ste Vi pre tri godine imali učešće u otvaranju Kineske banke u Srbiji, pružili ste nam podršku na samom otvaranju kao i kroz dalje projekte i naše poslovanje u Srbiji. Bili ste dragocen gost na otvaranju prvog sajma uvoza u Šangaju (China International Import Expo – CIIE), koji je prošle godine otvorio predsednik NR Kine Si Đinping. Poverenje koje ste nam ukazali govori nam da ne smemo stati sa projektima. Kineska banka u Srbiji ima sve veći broj klijenata kako kineskih tako i srpskih velikih, srednjih i malih preduzeća. Cilj Kineske banke u Srbiji je da u budućnosti dovede što više velikih kineskih kompanija ali i da srpske kompanije posluju posredstvom naše banke u Kini. Postavljanjem novog predsednika Kineske banke u Srbiji, izuzetnog stručnjaka u bankarstvu gospodina Van Leia, centralna Kineska banka ukazuje koliki značaja daje razvoju poslovanja Kineske banke u Srbiji“, naglasio je Liu Sijaofei.

Novopostavljeni predsednik Kineske banke u Srbiji Van Lei izrazio je predsedniku Nacionalnog saveta Nikoliću zahvalnost na prijemu uz nadu da će Nacionalni savet nastaviti da podržava poslovanje Kineske banke u Srbiji i u budućnosti.

 Ukidanje pečata