Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić obišao je kinesku kompaniju Sinopharm International

Aktuelnosti

24.04.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić obišao je kinesku kompaniju Sinopharm International

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić obišao je kinesku kompaniju Sinopharm International.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić obišao je kinesku kompaniju Sinopharm International

Fotografija: Nacionalni savet

Generalni menadžer kompanije Li Ćan istakao je da Sinopharm predstavlja najveću kinesku zdravstvenu kompaniju koja je prva u Kini a šesta u svetu po proizvodnji, distribuciji lekova, medicinske opreme, kompanija koja veliku pažnju posvećuje istraživanju u oblasti medicine, na čemu je angažovano 3500 istraživača,kao i društvenoj odgovornosti, poseduje i 50 bolnica u Kini. “U Srbiji smo krenuli od Kliničkog centra u Nišu, cilj nam je da započnemo i realizujemo nove projekte u Kragujevcu i Novom Sadu, želimo da damo doprinos zdravstvenoj zaštiti Srbije. Dugoročna saradnja sa Srbijom u perspektivi je kompanije Sinopharm International. Možemo sarađivati po modelu da samostalno ili zajednički sa nekom srpskom kompanijom, uložimo u otvaranje opšte bolnice, ili da otvorimo fabriku koja će proizvoditi medicinsku opremu. Vlasti u Kini smatraju da postoji mogućnost proizvodnje medicinske opreme u Srbiji. Postoji potencijal za saradnju Kine i Srbije u oblasti zdravstva i zdravstvene zaštite. Sinopharm International ima podršku Vlade Kine za realizaciju novih projekata u Srbiji, imamo i podršku Kineske banke za investiranje u Srbiju. Tokom razgovora predstavnici kompanije Sinopharm International izrazili su i želju da potpišu Memorandum o razumevanju sa ministarstvom zdravlja Srbije kao osnovu za dalju saradnju.

“Prisustvovao sam otvaranju Kliničkog centra u Nišu i znam kako izgleda i kakvog kvaliteta je medicinska oprema proizvedena u vašoj fabrici. Pratim realizaciju vašeg projekta u Doboju, u Republici Srpskoj. Siguran sam da Sinopharm International može uspešno da realizuje svoje projekte i u Srbiji. Našim gradovima nedostaju opšte bolnice a postoje uslovi i da se izgradi nova fabrika koja će poslovati uspešno zato što u Srbiji postoji duga tradicija proizvodnje lekova.

U Kragujevcu postoji Klinički centar ali ne i opšta bolnica gde bi se primali pacijenti za specijalističke preglede, manje hiruške intervencije i to je prilika da sa Vladom Republike Srbije učestvujete u realizaciji projekta opšte bolnice u Kragujevcu. Želimo da se Sinopharm učvrsti u Srbiji”, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

 Ukidanje pečata