Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao sa potpredsednikom Kineske banke

Aktuelnosti

31.05.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao sa potpredsednikom Kineske banke

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa potpredsednikom Kineske banke gospodinom Lin Jingženom.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao sa potpredsednikom Kineske banke

Fotografija: Nacionalni savet

„Srbija i Kina razvile su izvanredne prijateljske odnose i uspostavile su uzajamno poverenje. Pobedom predsednika Si Đinpinga naši bilateralni odnosi kreću uzlaznom putanjom i dobijaju naziv „čelično prijateljstvo“, koje sve više jača direktnim kineskim investicijama. Kineski narod je prijateljski narod Srbiji, i mi u Srbiji kroz saradnju sa vašom zemljom vidimo mogućnosti i za sopstvni prosperitet. Uloga Kineske banke u privatizaciji RTB Bora bila je od neprocenjivog značaja. Želim vam da Kineska banka u Srbiji proširi svoju poslovnu politiku na saradnju sa srpskom privredom i stanovništvom“, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao sa potpredsednikom Kineske banke

Fotografija: Nacionalni savet

„Delegacija Kineske banke koju predvodim danas, u poseti je Srbiji kako bi ispitala tržište, utvrdila na koji način posluje predstavništvo Kineske banke u Srbiji, kao i koje su mogućnosti unapređenja poslovanja. Od otvaranja poslovnice Kineske banke u Srbiji na kojem ste i Vi prisustvovali, Kineska banka je postigla značajne rezultate, a poslednji među njima je privatizacija RTB Bora od strane kompanije Zđin. Za sada Kineska banka radi sa kineskim kompanijama koje su investirale u vašu zemlju, među kojima su Hbis, Zđin i ostale. Cilj nam je da se poveća obim korisnika na praktičan, zakonit i brz način, da to budu i preduzeća iz Srbije, da uspostavimo saradnju sa novim srpskim kompanijama i produbimo saradnju sa postojećim partnerima. Naša razvojna strategija je da se razvijamo u inostranstvu i da predstavništvo Kineske banke u Srbiji postane glavna banka za područje Balkana, kao i da povećamo investicije naše banke koje ćemo uložiti u ovo područje.

Kineska banka koristi mehanizam saradnje „16+1“ i Šangajski sajam za uvoz i izvoz, kako bismo povezali mala i srednja preduzeća u Kini i Srbiji. Nadamo se da ćemo zajdeničkim snagama uticati na povećanje rasta privrede u Srbiji, da će Kineska banka u Srbiji podstaći razvoj privrede plaćanjem poreza i novim zapošljavanjem lokalnog stanovništva. Tražiću od tima naše banke iz Srbije da ispita i detaljno analizira mogućnost poslovanja i sa srpskim stanovništvom“, naglasio je Lin Jingžen potpredsednik Kineske banke.

 Ukidanje pečata