Naslovna » Aktuelnosti » Potpisivanjem Plana bilateralne saradnje potvrdili smo našu opredeljenost za dalju uzajamno korisnu saradnju u nizu oblasti

Aktuelnosti

24.06.2019.

Potpisivanjem Plana bilateralne saradnje potvrdili smo našu opredeljenost za dalju uzajamno korisnu saradnju u nizu oblasti

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa kineskom delegacijom koju predvodi generalni sekretar pekinškog instituta Wanli Think Tank Džao Jue. U sastavu kineske delegacije su predstavnici akademskih i poslovnih krugova iz Narodne Republike Kine. Sastanku su prisustvovali i predstavnici ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, ministarstva finansija i Razvojne agencije Srbije, koji su kineskoj delegaciji predstaviti prednosti investiranja u Srbiju.

 Potpisivanjem Plana bilateralne saradnje potvrdili smo našu opredeljenost za dalju uzajamno korisnu saradnju u nizu oblasti

Fotografija: Nacionalni savet

Generalni sekretar pekinškog instituta Wanli Think Tank Džao Jue, naglasio je da Srbija predstavlja za Kinu veoma dobro mesto za investiranje. „Glavne oblasti u kojima postoji potencijal za dublju saradnju Srbije i Kine su infrastruktura, saobraćaj, energetika, turizam, zdravstvo i kultura. Kineske kompanije koje već posluju u Srbiji ostvaruju značajan napredak i mi njihovo iskustvo prenosimo drugim kineskim kompanijama koje sve više izražavaju interesovanje za poslovanje u vašoj državi. Glavni cilj naše posete je da se informišemo kakve su dalje mogućnosti za investiranja u Srbiju i kako možemo na najprosperitetniji način zajednički da gradimo budućnost“, naglasio je Džao Jue.

Tokom sastanka predsednik Nacionalnog savet Nikolić obratio se prisutnima istakavši:

„Izuzetno mi je drago da mogu ponovo, drugi put ove godine, da vas ugostim u prostorijama Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.

Naša institucija je jedinstvena u Evropi. Samo u Srbiji postoji organ Vlade zadužen za pospešivanje saradnje sa dve velike svetske sile, koje su ujedno i dva velika prijatelja Srbije. Vlade većine ostalih evropskih država su uvele sankcije Rusiji, dok istovremeno izdvajaju sredstva za borbu protiv „Činfluensa“. Drugi jačanje kineskog uticaja u Evropi shvataju kao pretnju, misle da se protiv toga treba boriti. General Šarl De Gol je davno rekao: „Kada se Kina uspravi, uzdrmaće se ceo svet.“ Nije tajna da mnoge zapadne zemlje današnju transformaciju svetskog političkog sistema doživljavaju kao veliku opasnost i De Golove reči tumače tako. Ozbiljni ljudi razumeju uključivanje Kine u svetsku politiku na način kako to i treba da bude, kao priliku da se arhitektura međunarodnih odnosa promeni na bolje, u interesu većine čovečanstva. Svet ne treba da bude jednopolaran, svetskom politikom više se ne može upravljati iz jednog centra moći.

Multipolarni svet, sa Rusijom i Kinom kao velikim silama koje su već uspostavile ravnotežu snaga u međunarodnim odnosima, je i u našem interesu. Veći uticaj Rusije i Kine sprečava unilateralizam i jednostrane akcije Zapada. Probleme koji postoje u globalnoj politici i regionalnim odnosima treba rešavati pregovorima i sporazumima, za to koristiti međunarodne organizacije, a ne nametati rešenja i izazivati ratove. Što je Kina aktivnija u međunarodnoj politici, to su veće šanse za mirno rešavanje otvorenih pitanja. Za male države, poput Srbije, koje svoje interese ne mogu drugačije braniti nego oslanjajući se na međunarodno pravo, ovo je od velikog značaja. Kako bi drugačije mi mogli svoje interese da zaštitimo? Kina je svojim delovanjem u UN pokazala da se zalaže za striktno poštovanje suvereniteta svih članica, insistirajući na poštovanju Povelje UN.

Zato, mi vodimo drugačiju politiku. Za nas, Kina je bila, jeste i ostaće – prijateljska zemlja. Parafraziraću staru kinesku poslovicu: „Ko ima mnogo novaca, a nema prijatelja – nije bogat. Ko ima mnogo prijatelja, a nema novaca – nije siromah.“ Rad našeg Nacionalnog saveta jasno pokazuje posvećenost Srbije očuvanju prijateljskih odnosa sa Kinom. Imamo prijatelje, nismo siromašni.

U avgustu 2013. godine prvi put sam u svojstvu predsednika Republike Srbije posetio Narodnu Republiku Kinu i tom prilikom smo predsednik Si Điping i ja potpisali Zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva. Samo tri godine kasnije, prilikom posete predsednika Sija Srbiji, naši odnosi su podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Ukupna vrednost svih projekata koje Srbija realizuje sa Kinom je približno 10 milijardi evra. Kina je pokazala da ceni napore koje je Srbija uložila u sopstveni razvoj i da je spremna da zajednički radimo na ostvarenju naših razvojnih ciljeva – konkurentnosti privrede, smanjenju nezaposlenosti, promovisanju izvoza i investicionih potencijala.

U aprilu ove godine u Pekingu je potpisan Plan bilateralne saradnje između Vlade R.Srbije i Vlade NR Kine. Ovim Planom se potvrđuje naša opredeljenost za dalju uzajamno korisnu saradnju u nizu oblasti, od infrastrukture i energetike, preko industrije, poljoprivrede, zdravstva, trgovine, turizma, finansija, zaštite životne sredine, do kulture, obrazovanja i tehnologije.

Mogu vam navesti niz uspešnih kineskih investicija u Srbiji: pored kompanije Huavej, koja posluje u Srbiji duže od 12 godina i u Beogradu ima centralu za ceo Zapadni Balkan, pomenuo bih i investiciju kompanije Johnson Electric 2013. godine u Nišu; u Rumi je od 2015. godine Health Care, kompanija koja se bavi proizvodnjom dušeka; kompanija MEITA, koja se bavi proizvodnjom automobilskih delova, je 2015. godine otvorila fabriku u Obrenovcu; prva kineska direktna investicija u Srbiji je kupovina Železare Smederevo od strane kineske kompanije Hestil, 2016. godine. Danas Hestil ima pogone u Smederevu, Šapcu i Kučevu. U 2018. godini je bio drugi najveći izvoznik Srbije sa eksportom u vrednosti od blizu 700 miliona evra; prošle godine je kompanija Ziđin majning, preuzela 63% vlasništa u RTB Bor, što je ukupno investicija od milijardu i 260 miliona evra.

Možemo da se pohvalimo da smo i u ovoj godini dobro krenuli. Kompanija Šandong Linglong u Zrenjaninu gradi novu fabriku za proizvodnju guma. Radi se o investiciji od 800 miliona evra i 1200 radnih mesta. Naglasio bih da je ova kineska kompanija od Republike Srbije dobila 97 hektara građevinskog zemljišta u Slobodnoj zoni Zrenjanin, bez nadoknade, za građenje fabrike. Takođe u ovoj godini imamo u Loznici investiciju od 100 miliona evra i 1000 radnih mesta kompanije Mint, koja se bavi proizvodnjom u oblasti automobilske industrije. Kineski porizvođač automobila i autobusa Landžu Guadong (Landzu Guangdong new energy automobile - LGNEA), nedavno je otkupio nešto više od 50% vlasništva u našoj fabrici autobusa Ikarbus, koja se nalazi u Beogradu. U Borči se pravi najveći kineski industrijski park u Evropi, to je investicija od 300 miliona evra. Očekujemo da će u njemu biti preko 1.000 kompanija i preko 10.000 zaposlenih. Takođe, u Beogradu je 2017. godine otvorena Kineska banka. U nedavnim razgovorima koje sam imao sa predstavnicima Kineske banke rečeno mi je da će njihovo sedište u Beogradu postati centar iz koga će pokrivati ceo Balkan, kao i da su već razgovarali sa našom Narodnom bankom o načinu kako da svoj rad prošire i na srpske kompanije.

Na kraju bih još dodao da je od ukidanja viza za kineske turiste 2017. godine, broj kineskih državljana koji posećuju Srbiju značajno porastao. Smatram da je neposredan kontakt naših naroda najbolji način za međusobno upoznavanje i sticanje poverenja.

Jedan od prvih Kineza koji je posetio Srbiju, a o čemu je on lično ostavio zapis, bio je Kang Ju Vej 1908. godine. Tada je u Beograd došao kao izbeglica, lider Pokreta za reforme koji se zalagao za modernizaciju zemlje i suprotstavljanje zapadnim silama koje su Kinu dovele u polukolonijalni odnos posle Opijumskog rata. Kang Ju Vej je te 1908. godine bio impresioniran što je univerzitet u Beogradu bio veći od onog u Pekingu, iako je u Srbiji živelo samo milion stanovnika, dok je Kina imala populaciju od 400 miliona. Zato je on bio ubeđen da Srbija ima budućnost. Ja sam danas ubeđen da Srbija ima budućnost ukoliko našu akademsku razmenu sa Kinom intenziviramo, uvećamo broj zajedničkih naučnih projekata i tako osiguramo transfer znanja i tehnologija. Jer, danas, kineski univerziteti predstavljaju motor razvoja ideja i patenata za ceo svet.

Mi znamo u šta verujemo, Srbi su istorijski narod koji je tokom svojih dugih borbi za slobodu i nezavisnost pretrpeo svašta, uključujući i agresiju NATO na našu zemlju 1999. godine. Prijateljstvo sa Kinom našu veru u budućnost samo dodatno učvršćuje“, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić u svom obraćanju kineskoj delegaciji pekinškog instituta Wanli Think Tank.

 Ukidanje pečata