Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić otvorio skup na kome su prisustvovali zvaničnici svih zemalja učesnika sajma “CIFIT 2019”

Aktuelnosti

07.09.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić otvorio skup na kome su prisustvovali zvaničnici svih zemalja učesnika sajma “CIFIT 2019”

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić učestvovao je na zajedničkom sastanku delegacije Vlade Srbije sa partijskim sekretarom provincije Fuđien Ju Vejgvom i predstavnicima provincije, nakon kojeg je otvorio skup na kome su prisustvovali zvaničnici svih zemalja učesnika sajma “CIFIT 2019”. Kineski međunarodni sajam za investicije i trgovinu „2019 CIFIT“ je najveći investicioni sajam u Kini i među najvećim investicionim sajmovima u svetu.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić otvorio skup na kome su prisustvovali zvaničnici svih zemalja učesnika sajma “CIFIT 2019”

Fotografija: Nacionalni savet

Prilikom obraćanja zvaničnicima zemalja učesnika sajma predsednik Nacionalnog saveta istakao je između ostalog:

“Dolaskom značajnih kineskih kompanija-investitora u Srbiju investiciona saradnja postaje motor daljeg jačanja ekonomskih veza dve zemlje. Kupovina “Železare Smederevo” od strane kineske kompanije “HBIS” i strateško partnerstvo “ RTB Bor”-a sa kineskom kompanijom Zđin čije je sedište baš ovde u Sjamenu već daju dobre rezultate, što se očekuje i od projekata izgradnje fabrike guma u Zrenjaninu od strane kineske kompanije “Šandong Linglong”, što je trenutno najveća investicija u Srbiji jedne privatne kineske kompanije. Za samo dve godine, kineski HBIS je postao najveći srpski izvoznik sa ostvarenim izvozom u prošloj godini od 750 miliona evra što je čak 40% više u odnosu na 2017. godinu. Verujem da će sajam CIFIT dodatno unaprediti sveukupne odnose između NR Kine i Srbije, ali i ostalih zemalja prisutnih ovde sa Kinom, kao što sam siguran da će ojačati veze i među nama, državama koje su naši kineski prijatelji okupili ovde u Sjamenu da svi damo zajednički doprinos snaženju ekonomskih veza i unapređenju i uvećanju investicionih i trgovinskih tokova a sve u cilju postizanja održivog ekonomskog razvoja i unapređenja kvaliteta života svih naših građana - od Severne i Južne Amerike preko Evrope, Afrike i Azije do Australije i Novog Zelanda.”

 Ukidanje pečata