Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa delegacijom Kineske asocijacije za međunarodno razumevanje

Aktuelnosti

22.10.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa delegacijom Kineske asocijacije za međunarodno razumevanje

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom Kineske asocijacije za međunarodno razumevanje (Chinese Association for International Understanding - CAFIU) koju predvodi potpredsednik Ai Ping.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa delegacijom Kineske asocijacije za međunarodno razumevanje

Tokom razgovora dvojica sagovornika razmenili su mišljenja o trenutnoj političko-ekonomskoj situaciji u međunarodnim odnosima, kao i o mogućnostima unapređenja bilateralne saradnje sa ciljem ostvarivanja direktne praktične koristi za srpske i kineske građane.

„Kineska asocijacija je osnovana od strane Komunističke partije Kine, društvenih organizacija, naučnika, predstavnika svih društvenih slojeva Kine. Svrha delovanja CAFIU je poboljšavanje međusobnog razumevanja i saradnja između kineskog naroda i naroda drugih zemalja, a svoje ciljeve CAFIU ostvaruje sprovođenjem niza aktivnosti u međunarodnim odnosima kroz političku saradnju sa drugim političkim partijama, prijateljsku razmenu i dijalog, ekonomsku, kulturnu, obrazovnu saradnju. Cilj naše posete je da uvidimo na koji način možemo da podstaknemo razvoj saradnje među našim narodima i o tome smo već razgovarali sa predstavnicima Beogradskog univerziteta. Ambasadorka Kine Čen Bo nas je već izvestila da se odnosi Kine i Srbije razvijaju izuzetno dobro u svim oblastima, bez obzira da li je reč o izgradnji infrastrukturnih objekata, investicijama kineskih kompanija ili o saradnji u oblasti finansija, nauke, kulture. Mislimo da uvek postoje mogućnosti za dalje produbljivanje saradnje naših naroda“, istako je potpredsednik Kineske asocijacije Ai Ping.

„Srbija je započela saradnju sa Kinom kroz realizaciju infrastrukturnih projekata, a danas smo na potpuno novom nivou saradnje koja se ogleda u zajedničkoj proizvodnji za treća tržišta. U Srbiji se povećao broj kineskih turista, banje u našoj zemlji spremne su za nove investicije. Prehrambeni proizvodi u Srbiji su izuzetnog kvaliteta, naša hrana je zdrava, našu robu možemo izvoziti na kinesko tržište, a sve što zajednički budemo proizvodili možemo plasirati širom sveta. U našoj saradnji nema otvorenih pitanja, šansa za razvoj Srbije su investicije koje realizujemo zajednički sa Kinom. Srbija je na vreme shvatila koliki je značaj saradnje sa Kinom i trudićemo se da uvek budemo korektan partner u svim oblastima naše saradnje“, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

 Ukidanje pečata