Naslovna » Aktuelnosti » Srbija i Kina postigle su izuzetan stepen saradnje

Aktuelnosti

24.10.2019.

Srbija i Kina postigle su izuzetan stepen saradnje

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom kineske provincije Ljaoning na čelu sa zamenikom guvernera gospodinom Čen Siankunom.

 Srbija i Kina postigle su izuzetan stepen saradnje

“Srbija i Kina postigle su izuzetan stepen saradnje, u Srbiji uspešno posluju kompanije iz različitih kineskih provincija. Poslednjih godina insistiramo na višem nivou saradnje sa Kinom, na zajedničkoj proizvodnji u Srbiji za treća tržišta. Do sada nisam imao prilike da se sretnem sa predstavnicima vaše provincije, znam da je provincija Ljaoning privredno najuspešnija na severoistoku Kine, sa veoma razvijenom industrijom petrohemije, metalurgije, automobilskom i avio industrijom. Uveren sam da možemo ostvariti odličnu saradnju u svim oblastima za koje izrazite interesovanje. Kina je zemlja u kojoj se mnogo radi i koja će tek mnogo postići, a Srbija je spremna za uspešan zajednički napredak”, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

„Vi ste dali ogroman doprinos unapređenju saradnje naših dveju država, kineski narod Vas smatra za izuzetnog lidera. Politička i ekonomska saradnja Kine i Srbije odvija se u dobrom pravcu zahvaljujući mudrosti predsednika Kine Si Đinpinga i mudrosti srpskih lidera. Naša provincija sledi ideju predsednika Kine Si Đinpinga da kroz „mehanizam saradnje 17+1“ razvijamo uspešnu saradnju za dobrobit svih strana. Provincija Ljaoning predstavlja jednu od najznačajnijih sirovinskih proizvodnih baza Kine, veliki smo proizvođači sirovog gvožđa, metala i mašina za sečenje metala. Izuzetnu pažnju posvećujemo razvoju modernih tehnologija, savremenom razvoju privredne i poljoprivredne proizvodnje, i mi predstavnici provincije Ljaoning daćemo snažnu podršku uspostavljanju uspešne saradnje naših kompanija sa privrednicima u Srbiji“, istakao je Čen Siankun.

 Ukidanje pečata