Naslovna » Aktuelnosti » Ideja o otvaranju glavne kancelarije Kineske razvojne banke u Srbiji od izuzetnog značaja

Aktuelnosti

29.10.2019.

Ideja o otvaranju glavne kancelarije Kineske razvojne banke u Srbiji od izuzetnog značaja

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa komesarom Kineske razvojne banke zaduženim za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, gospodinom Čenom Vejunom.

 Ideja o otvaranju glavne kancelarije Kineske razvojne banke u Srbiji od izuzetnog značaja

Fotografija: Fonet

“Kineska razvojna banka je izuzetno zadovoljna razvojem saradnje sa Srbijom. Posebno se ističe dobra saradnja Kineske razvojne banke sa Poštanskom štedionicom Srbije, sa kojom je na samitu „16+1“ u Dubrovniku, u aprilu ove godine, potpisan ugovor o kreditnoj liniji. Kineska razvojna banka ima 15 prekomorskih kancelarija i spremna je da otvori novu Generalnu kancelariju koja bi pokrivala rad u svim članicama mehanizma „17+1“. Ceneći dobre odnose Republike Srbije i NR Kine, smatram da bi sedište Glavne kancelarije trebalo da bude u Srbiji“, istakao je gospodin Vejun i u tom smislu je zamolio za podršku srpskih nadležnih institucija.

„Smatram da je ideja o otvaranju Glavne kancelarije Kineske razvojne banke u Srbiji od izuzetnog značaja i Nacionalni savet za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom će pomoći da se ostvare potrebni kontakti sa nadležnim institucijama u Srbiji, kako bi se ova ideja prezentovala na najvišem nivou. Srbija i Kina imaju visok stepen saradnje i otvaranje Glavne kancelarije Kineske razvojne banke u Srbiji bi bio još jedan korak dalje u unapređenju naših odnosa“, rekao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

 Ukidanje pečata