Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa delegacijom Kineske investicione koproracije

Aktuelnosti

29.11.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa delegacijom Kineske investicione koproracije

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa delegacijom Kineske investicione korporacije na čelu sa izvršnim potpredsednikom Liju Junom i predstavnicima Kineske banke u Beogradu.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa delegacijom Kineske investicione koproracije

Fotografija: Nacionalni savet

“Vaše prisustvo danas u Srbiji dokaz je nastavka dobre saradnje koja je uspostavljena direktno sa Kineskom bankom u Beogradu. Kina i Srbija imaju izvanredne prijateljske odnose zasnovane na velikoj podršci koju Kina pruža Srbiji, a naši odnosi unapređuju se kroz privrednu saradnju u obostranom interesu. Kineska podrška u sektoru zajedničke proizvodnje za nas je veoma dragocena. Srbija i Kina treba zajednički da proizvode i da izvoze proizvode na treća tržišta, jer mi imamo otvoreno, bescarisnko tržište sa mnogim državama. U našim odnosima zajednička proizvodnja je nivo saradnje koji priželjkujem da se u budućnosti unapredi. Uvek smo imali podršku Kineske banke kada je bilo reči o realizaciji velikih investicija u Srbiji, nadam se da ćemo i dalje nastaviti uspešno da sarađujemo”, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

„Kineska investiciona korporacija osnovan je 2007. godine kao državni investicioni fond sa registrovanim kapitalom od 200 milijardi dolara i mi smo jedni od deoničara u Kineskoj banci. Vlasnici smo ili imamo značajan udeo u mnogim objekatima širom sveta, između ostalog deoničari smo aerodroma „Hitrou“ u Londonu i većinski vlasnici luke u Melburnu. Udeo našeg investicionog portfolija u Sjedinjenim Američkim Državama iznosi 40%, dok u zemljama Evropske unije iznosi 30%. Želimo da ubrzamo razvoj inicijative „Pojas i put“, pružajući podršku projektima koji su ekonomski opravdani, namera nam je da proširimo investicije u istočnoj Evropi. Danas izvozimo naš kapital, a cilj nam je socijalna stabilnost Kine, kao i da damo svoj doprinos razvoju drugih naroda, da radimo za dobrobit svih budućih generacija“, istakao je izvršni potpredsednik Kineske investicione korporacije Liju Jun.

 Ukidanje pečata