Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta razgovarao je sa državnom i privrednom delegacijom grada Vuši

Aktuelnosti

12.12.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta razgovarao je sa državnom i privrednom delegacijom grada Vuši

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić sastao se sa državnom i privrednom delegacijom kineskog grada Vuši.

 Predsednik Nacionalnog saveta razgovarao je sa državnom i privrednom delegacijom grada Vuši

Fotografija: Nacionalni savet

„Zahvaljujući kineskim investicijama prvenstveno u infrastrukturne projekte Srbija i Kina uradile su mnogo, ali mi smo razvili saradnju i u drugim oblastima, a sada prelazimo na nov nivo saradnje, zajedničku proizvodnju za treća tržišta. Znam da ćete sutra posetiti Kragujevac kako biste se upoznali sa mogućnostima investiranja u ovaj grad. Kragujevac je grad koji označava srpsku istoriju ali i industrijiski razvoj naše zemlje. Kragujevac je otvoren za svaku vrstu saradnje sa Kinom, ali to mogu da kažem i za sve druge gradove u Srbiji. Srbija ima velike mogućnosti za produbljivanje saradnje sa Kinom u svim oblastima od zajedničkog interesa. Informisan sam da u vašem gradu posluje više od 2.000 IT kompanija čiji prihodi čine oko 20% ukupnog prihoda na državnom nivou iz IT oblasti. Izuzetno poštujem vaš napredak u IT oblasti, želim da se i dalje razvijate i da svojim građanima obezbedite bolji život“, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

„Narod u Kini zna da su kinesko - srpski odnosi značajno ojačani zahvaljujući Vašem doprinosu i prijateljstvu koje imate sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom. Vuši je uticajan grad u Kini, zbog svoje ekonomske sposobnosti i privrednog razvoja. Naš grad je na 14. mestu po BDP u Kini, u Vušiju posluje veliki broj kompanija posebno uspešnih u IT oblasti. Trgovinska razmena našeg grada sa drugim državama u 2018. godini iznosila je 93 milijarde dolara. Zahvaljujući inicijativi „Pojas i put“, mnoge naše kompanije spremne su da investiraju u druge zemlje, a posebno smo zainteresovani za investiranje u prijateljsku državu Srbiju. U Vušiju postoji jaka želja naših kompanija kao i spremnost lokalne vlasti da investiraju u Srbiju. Cilj nam je da tokom posete Srbiji, a posebno Kragujevcu, dobijemo što više informacija o mogućnostima za investiranje, koje ćemo preneti privrednicima našeg grada po povratku“, istakao je šef kineske delegacije Čen Minghui.

 Ukidanje pečata