Насловна » Актуелности » Обраћање председника Националног савета Николића на церемонији отварања семинара „Један појас, један пут-семинар о међународној финансијској комуникацији и сарадњи“

Актуелности

17.05.2018.

Обраћање председника Националног савета Николића на церемонији отварања семинара „Један појас, један пут-семинар о међународној финансијској комуникацији и сарадњи“

На позив Владе Народне Републике Кине председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић борави у радној посети НР Кини. Председник Националног савета Томислав Николић присуствује семинару под називом „Један појас, један пут-семинар о међународној финансијској комуникацији и сарадњи“, који је организован од стране Кинеске банке. Семинару који се одржава у Пекингу и Шангају поред српске делегације коју предводи председник Националног савета, присуствују и високи званичници из администрација Црне Горе, Бугарске и Румуније.

Обраћање председника Националног савета Николића на церемонији отварања семинара „Један појас, један пут-семинар о међународној финансијској комуникацији и сарадњи“

Канцеларија Националног савета

 

Поштовани председавајући г. Чен С Ћин,
Поштовани главни надзорниче г. Ванг Сихуан,
Поштовани замениче министра г. Ванг Чао,
Даме и господо,

Задовољство ми је да вам се обратим не само у својству члана делегације Србије, већ као представник свих делегација које учествују на данашњем семинару. Желим да искажем своју захвалност Влади Народне Републике Кине и Кинеској банци што су омогућили представницима четири суседне земље у Југоисточној Европи да се детаљније упознају са стратегијом „Појас и пут“ и са кинеским виђењем ситуације и трендова у светској економији.

Наше делегације чине државни секретари, помоћници министра, чланови кабинета премијера и потпредседника владе, директори и други високи званичници из администрација Србије, Црне Горе, Бугарске и Румуније. Сви смо дошли да боље упознамо Кину, научимо много о „Појасу и путу“ и представимо виђење и могућности земаља Централне и Источне Европе у оквиру задатих тема. Са члановима свих делегација можете разговарати о банкарству, финансијама, грађевинарству, саобраћају, инфраструктури, енергетици, рударству, привреди, трговини, туризму, телекомуникацији и култури.

На челу сам Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином годину дана, чиме сам остварио један од дугогодишњих политичких снова. Скоро три деценије, током целе политичке каријере, посвећен сам учвршћивању наших веза и укорењивању и даљем развијању стратешких односа Србије и Кине.

Национални савет у Србији основали смо уз подршку председника Кине Си Ђинпинга, великог визионара, великог вође свог народа, човека који је данас ослонац светске сарадње, посвећен развоју кинеске привреде, како би помогла да и Кинези и народи у другим државама добију могућност да живе живот достојан човека. О намери да се и даље бавим сарадњом са Кином упознао сам га у марту 2017. године у Пекингу, када сам био у председничкој посети. Моју идеју прихватио је са одушевљењем и рекао да ће и у Кини бити формирано посебно тело за сарадњу са Србијом. Председник Си Ђинпинг је велики лидер велике Кине, а његова епохална идеја о „Појасу и путу“ нас је данас спојила на овом скупу. Такође нам је познато да друге земље у овом региону имају сличне институције.

Драги пријатељи,

Земље Централне и Источне Европе од почетка су активно укључене у иницијативу „Појас и пут“ и она је за нас симбол развоја и напретка. Она је конкретизована кроз низ инфраструктурних, енергетских, пословних и културних пројеката, видљивих на сваком кораку. Кина гради мостове, аутопутеве, модернизује железницу, термоелектране, итд. Обилазио сам сва градилишта на којима су ангажоване фирме из Кине и својим очима сам се уверио у импресиван квалитет и брзину градње.

Кина је стратешки партнер у нашој великој железари у Смедереву, где остварује одличне пословне резултате. На основу тог позитивног искуства, видимо заинтересованост кинеских компанија и за друга улагања у производњу. Сви се надамо да заједнички са Кином можемо да оживимо и осавременимо нашу индустрију. У плану нам је градња великих индустријских паркова са Кином, попут оног у Смедереву, који ће додатно повезати привреднике из Кине и земаља Централне и Источне Европе.

Земље Централне и Источне Европе имају доста тога да понуде Кини. Верујемо да можемо да извозимо квалитетне производе у Кину, посебно храну. Обавештени смо да ће Кина ове године организовати први сајам за извознике у Кину, а на нама је да припремимо снажне делегације које ће нас представљати у Шангају.

Поред тога што се послом повезујемо, и наши народи се културно зближавају. У Србији прошле и ове године бележимо пораст кинеских туриста. У јануару 2017. године укинули смо визе за кинеске држављане и тиме доказали да су Кинези добродошли у Србију. Такође, Кина гради културни центар у Београду, а ми планирамо отварање нашег културног центра у Пекингу. Наша академска заједница сарађује са кинеским универзитетима и институтима, а наши студенти долазе у Кину на усавршавање и учење језика. Кинески се учи у школама у Србији, а рећи ћу вам да и Кинези у Србији добро науче српски језик.

Драги пријатељи,

Земље Централне и Источе Европе радују се успесима Кине и њеном брзом напретку, који видимо на сваком кораку, сваки пут када смо у овом делу свету. За нас, Кина доноси стабилност, развој и мир у свету. Ускоро ће бити 40 година од почетка великих реформи у Кини и 70 година од оснивања савремене Кине. Садашња генерација Кинеза са поносом може показати свету шта је урадила протеклих деценија, уређујући друштво, спроводећи реформе и стварајући снажну економију.

Још једном се захваљујем домаћинима на могућности да доживимо данашњу Кину. Посебно захваљујем Кинеској банци, која неуморно доприноси повезивању наших привреда и тако на најбољи начин доказује оправданост свога постојања у региону Централне и Источне Европе.

Председник Националног савета Николић разговарао је у Пекингу са председником Кинеске банке господином Чен С Ћином.

Канцеларија Националног савета

Председник Националног савета Николић разговарао је у Пекингу са председником Кинеске банке господином Чен С Ћином.

 Укидање печата