Насловна » Актуелности » „Радује ме чињеница да су Кина и Србија прешле из инфраструктурне сарадње на сарадњу у области производних капацитета“

Актуелности

05.04.2019.

„Радује ме чињеница да су Кина и Србија прешле из инфраструктурне сарадње на сарадњу у области производних капацитета“

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је данас са делегацијом дистрикта Баошан из Шангаја. Кинеску политичко-привредну делегацију која борави у Србији предводи заменик начелника Баошана госпођа Чен Сјаођи.

 „Радује ме чињеница да су Кина и Србија прешле из инфраструктурне сарадње на сарадњу у области производних капацитета“

Фотографија: Национални савет

„Србија је имала срећу да је председник Кине Си Ђинпинг њен велики пријатељ и да са значајном пажњом посматра да ли се кинеско-српска сарадња и заједнички пројекти одвијају успешно. Кинеске инвестиције попут Хестила у Смедереву и Зђина у РТБ Бору, су подстрек за даљу успешну сарадњу наших двеју држава. У Србији се граде кинеска фабрика аутомобилских гума и фабрика делова за аутомобилску индустрију, радује ме та чињеница да су Кина и Србија прешле из инфраструктурне сарадње на сарадњу у области производних капацитета. Београд и остали градови Србије потпуно су отворени не само за економску сарадњу са Кином, већ и за сарадњу у области образовања, спорта, културе, туризма. Желим вам да се Баошан побратими са неким од наших градова или општина и да се кинеско-српска сарадња интензивира на локалном нивоу“, истакао је председник Националног савета Николић.

„Кинески народ веома цени Ваш допринос јачању сарадње наших двеју држава. Ми у Кини имамо разумевања за српски народ, јер имамо исти национални интерес, очувања територијалног интегритета и суверентета.  Наши билатерални односи су на историјском нивоу, у последње време развијају се у свим димензијама не само на највишем политичком нивоу, већ и на локалном нивоу. Наш циљ је јачање сарадње Баошана и Београда, у области спорта, културе, образовања. У Баошану се налази и седиште компаније Bao Wu Steel Group, предузећа за производњу челика, највећа платформа за промет челичних производа, као и веома успешна приватна компанија Dahua Real Estate Group, која се бави градњом и обновом некретнина у Кини и Аустралији. Баошан се као и Београд налази у фази привредне трансформације и радоваће нас сваки вид будуће заједничке сарадње“, нагласила је заменица начелника дистрикта Баошан Чен Сјаођи.

 Укидање печата