Naslovna » Aktuelnosti » Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić razgovarao je sa rukovodstvom kineske kompanije Huawei, Kineske banke i kompanije HBIS

Aktuelnosti

05.11.2019.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić obratio se na Forumu „70 godina kineskog razvoja i izgradnja zajednice čovečanstva sa zajedničkom budućnošću“

Govor na Forumu „70 godina kineskog razvoja i izgradnja zajednice čovečanstva sa zajedničkom budućnošću“, u Šangaju

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić obratio se na Forumu „70 godina kineskog razvoja i izgradnja zajednice čovečanstva sa zajedničkom budućnošću“

Fotografija: Nacionalni savet

Poštovani prijatelji,

Drago mi je što učestvujem na ovom skupu i što imam priliku da, kao predstavnik Republike Srbije, dam doprinos obeležavanju 70. godišnjice razvoja Kine. Pozvan sam u svojstvu bivšeg predsednika Republike Srbije, ali i kao predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. Ova institucija je jedinstvena u Evropi i jasan znak koliku važnost Srbija pridaje saradnji sa NR Kinom. Samo u Srbiji postoji organ, na čijem čelu se nalazi bivši predsednik države, a u kome sedi devet ministara, među kojima su i tri potpredsednika Vlade. Nacionalni savet je zadužen za sprovođenje svih sporazuma i produbljivanje saradnje sa dve velike svetske sile, dva velika prijatelja Srbije.

Srbija nije velika država, ni po površini svoje teritorije, ni po broju stanovnika, pa ni po uticaju u međunarodnim odnosima, ali Srbija je zemlja velikih ljudi – Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića, Novaka Đokovića, Bate Živojinovića, poznatijeg kao Valter u filmovima koji su i danas popularni u Kini. Srbija je zemlja koja ceni slobodu i ume da prepozna prijatelje.

Srbija se ponosi svojim prijateljstvom sa Kinom. Mi nemamo otvorenih pitanja, niti međusobnih sporova. Smatram da su odnosi naših država primer partnerstva sa međusobnih uvažavanjem i razumevanjem. Srbija je, kao i Kina, imala mnogo iskušenja i teških perioda u svojoj istoriji i naučili smo da pažljivo biramo svoje prijatelje. Kao što kaže jedna kineska poslovica, koja je meni jako draga: „Ko ima novca, a nema prijatelja – nije bogat. Ko ima mnogo prijatelja, a nema novca, nije siromah“.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić obratio se na Forumu „70 godina kineskog razvoja i izgradnja zajednice čovečanstva sa zajedničkom budućnošću“

Mi smo narod koji će večno da pamti podršku Kine u najtežim trenucima naše novije istorije. Nikada nećemo zaboraviti da ste u bombardovanju Srbije od strane NATO saveza 1999. godine stradali zajedno sa nama, pošto je bombardovana kineska ambasada u Beogradu a u njoj su stradali i kineski državljani.

Lično sam, kao predsednik Republike Srbije, obnovio prijateljstvo naših država a i danas, na čelu Nacionalnog saveta, pomažem našem daljem zbližavanju. U avgustu 2013. godine sam prvi put posetio NR Kinu u svojstvu predsednika Srbije i tom prilikom sam sa predsednikom Si Đipingom potpisao „Zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva“. Samo tri godine kasnije, naši odnosi su podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva, a od ove godine imamo potpisan i „Plan bilateralne saradnje“,kojim se potvrđuje naša opredeljenost za dalju uzajamno korisnu saradnju u nizu oblasti – od infrastrukture i energetike, preko industrije, poljoprivrede, trgovine, finansija, zdravstva, zaštite životne sredine, do kulture, obrazovanja i tehnologije.

Kineske investicije su danas, više nego ikada ranije, prisutne i uvek dobrodošle u Srbiji. Ukupna vrednost projekata koje Srbija trenutno realizuje u saradnji sa Kinom je oko 10 milijardi evra. Navešću samo par investicija kojima se danas možemo pohvaliti – kupovina železare Smederevo od strane kineske kompanije Hestil, strateško partnerstvo Ziđin majning sa Rudarsko-topioničarskim basenom Bor, grinfild investicija kompanije Šandong Linglong u izgradnju fabrike guma.

Kina je pokazala da ceni napore koje je Srbija uložila u sopstveni razvoj, i da je spremna da zajedno sa nama radi na ostvarenju razvojnih ciljeva Srbije, smanjenju nezaposlenosti, konkurentnosti privrede, promovisanju izvoza i investicionih potencijala. Od početnih investicija koje su prvenstveno bile u oblasti infrastrukture i energetike, danas imamo sve više projekata koji predstavljaju partnerstvo kompanija, ali i grinfild investicije. Akademska saradnja, saradnja u oblasti zdravstva, školstva, turizma, pa i vojna i policijska saradnja beleže značajne uspehe poslednjih godina, tako da sa srpskim policajcima danas, u tri velika grada u Srbiji, zajedno patroliraju kineski policajci.

Prema dokumentu Evropskog parlamenta iz 2018. godine, o odnosu država Centralne i Istočne Evrope i saradnji sa NR Kinom, Srbija se nalazi među četiri države koje se smatraju „šampionima“ u toj saradnji.

Nije tajna da mnoge zapadne zemlje današnju transformaciju svetskog političkog sistema doživljavaju kao veliku opasnost. Vlade većine evropskih država izdvajaju sredstva za borbu protiv „Činfluensa“ i uvele su sankcije Rusiji, zato što zapadni svet jačanje Rusije i kineskog uticaja u Evropi shvata kao pretnju protiv koje se treba boriti. Iluzorno je boriti se protiv neminovnog. Svet više nije i nikada neće biti jednopolaran, upravljanje svetskom politikom iz jednog centra moći je mnoge narode dovelo na ivicu opstanka. Brojne države u svetu žele multipolarnost i ravnopravnost, žele svet u kome svi imamo glas, svet bez ucena, bez nametanja rešenja oružjem, u kome se poštuje međunarodno pravo.

Kina je svojim delovanjem u Ujedinjenim nacijama pokazala svima da se zalaže za ove opšte, od svih prihvaćene vrednosti, na kojima se zasniva postojanje najvažnije svetske organizacije. To se pokazalo ne samo u slučaju Srbije i zalaganja Kine za poštovanje Rezolucije UN 1244, već i na postavljanje Kine u aktuelnim krizama u Siriji i Iranu. Male države, ugroženi narodi, imaju saveznika u Kini.

Sve ovo ne bi bilo moguće da Kina nema poseban pristup međunarodnoj saradnji. Inicijativa Pojas i put je iznad svega jedinstvena, kako po svojoj zamisli, tako i po obimu i kreativnosti. Njena posebnost se ogleda i u tome što se prilagođava idejama, uslovima i mogućnostima potencijalnih partnera. Uveren sam da je glavni razlog za uspeh ove inicijative to što se uvažava činjenica da nisu sve države iste, da ne funkcionišu sve vlasti na isti način i da se ne mogu svim kulturama ponuditi isti, strogi obrasci saradnje. Svaka država ili blok država može da pregovara sa Kinom pod uslovima koji njima odgovaraju a sporazumi se sklapaju u skladu sa individualnim parametrima.

Danas smo ovde, pre svega, da zajedno obeležimo 70 godina od osnivanja savremene Kine, koja se u najboljem svetlu pokazuje svetu pod vođstvom predsednika Si Đipinga. Svi koji su stvarali modernu Kinu mogu biti ponosni na svoja dostignuća proteklih decenija, a prijatelji Kine, među kojima je svakako i Srbija, raduju se sa vama.

Kina od pre 70 godina, koja je trpela strane uticaje i koja je ponižavana, i Kina danas, koja je na čelu svog vremena, država koja je vodeća u svetu u nizu oblasti – od brzih pruga, preko obnovljive energije, elektronske trgovine, veštačke inteligencije, inovacija.... Zapanjujući razvoj! Razvoj koji nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Gledajući šta je sve Kina postigla za poslednjih 70 godina, možemo samo očekivati njen dalji napredak i inovacije koje će zadiviti svet.

O tome koliko je Kina napredovala u svom razvoju u ovom periodu koji je kraći od prosečnog ljudskog veka, govori i činjenica da su kineska ulaganja u sektor razvoja i istraživanja u prošloj godini iznosila oko 280 milijadri dolara, što je više od ulaganja cele EU u ovu oblast. To je samo jedan od načina kojima Kina stiče nova znanja i tehničku stručnost potrebne za dalji ekonomski rast. Danas je kineski juan uključen u korpu valuta MMF-a; broj privrednih entiteta u Kini se povećava na dnevnom nivou; oružane snage su modernizovane; zagađenje u velikim gradovima je smanjeno, od 500 kompanija na Fortune listi, Kina ima 119, SAD 121, a samo pre 20 godina Kina je imala 8 kompanija na toj listi. Četiri najveće banke na svetu su Kineske.

Sve ove činjenice govore u prilog ostvarenja jednog od glavnih ciljeva koje je predsednik Si postavio pred Kinu, u svom govoru na Kongresu KP Kine krajem 2017. godine, a to je da će Kina do 2050. godine postati država sa vodećim globalnim uticajem. One direktno potvrđuju predsednikove reči sa vojne parade ove godine, da kineski razvoj niko ne može da zaustavi i da je Kina sposobna da se odbrani od svake vrste napada.

Na kraju bih se još jednom osvrnuo na povezanost Srbije i Kine, dve geografski veoma udaljene, ali po moralu bliske države. Verujem da većina vas zna, ali smatram da vredi da se ovde podsetimo jednog događaja iz 1962. godine. Tada je poslat prvi satelitski signal u svemir i u njemu su bila okupljena najveća dostignuća čovečanstva, izabrane su one stvari koje mogu da predstave ljude na Zemlji na najbolji način. U tom „paketu“ su bili i simboli Kine i Srbije – Kineski zid i freska Belog anđela iz manastira Mileševa u Srbiji. I danas verujemo da će svako razumno biće, bilo na planeti Zemlji ili u svemiru, ove dve slike razumeti kao poruke slobode, mira i ljubavi. To je naš zajednički dar svetu i doprinos izgradnji zajedničke budućnosti čovečanstva.

 Ukidanje pečata