Naslovna » Aktuelnosti » GOVOR PREDSEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA NA FORUMU U NANĐINGU 19.12.2020. G.

Aktuelnosti

28.12.2020.

GOVOR PREDSEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA NA FORUMU U NANĐINGU 19.12.2020. G.

Dragi prijatelji i drugovi,

Ovoga puta Vam se obraćam u svojstvu predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom, iz Beograda, glavnog grada Srbije.

Moram ovom prilikom da naglasim da sam i u vreme mog mandata kao predsednik Republike Srbije, imao čast i zadovoljstvo da sa Vašim predsednikom Si Đinpingom ostvarim prijateljstvo, koje je on još 2013. godine u Pekingu nazvao „čeličnim“, a koje smo neprestano i tanano razvijali na način da nikada ne bude prekinuto.

Verovatno zato i postoji samo u Srbiji Nacionalni savet za saradnju sa N. R. Kinom u kome se nalazi još devet članova Vlade i manji broj lično imenovanih uglednih ljudi, osvedočenih prijatelja kineskog naroda.

U vreme dok sam bio predsednik Srbije, tačnije 2016. godine, predsednik Si Đinping je zvanično posetio moju zemlju i svojim nastupom i blagodarnošću potvrdio sve ono što smo potpisali u zajedničkom dokumentu o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu naše dve zemlje. Već tada je bilo u toku više mega-projekata iz oblasti infrastrukture, proizvodnje, saobraćaja itd., a već smo uveliko odmicali u registrovanju ideja o slobodnim trgovinskim i proizvodnim zonama, tehnološkim parkovima i slično.

Srbija je jedna od prvih zemalja koje su podržale viziju predsednika Si Đinpinga o „Pojasu i Putu“, a, takođe, bili smo među prvima u pružanju podrške kineskoj inicijativi o saradnji sa zemljama centralne i istočne Evrope, koja je danas poznata kao „17+1“ i koja okuplja brojne članice EU, zemlje bivše Jugoslavije i kandidate za članstvo Unije. Već osam održanih samita (sedam u evropskim prestonicama i gradovima i jedan u Kini - Sudžou) jasno govori o temeljnosti ovog projekta. Jedan od susreta na nivou predsednika vlada održan je u samom Beogradu. Domaćin je bio tadašnji predsednik vlade, a današnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sam sam, kao predsednik Republike, bio u prilici da u par navrata razgovaram sa Vašim premijerom, Li Kećangom. Razume se, ovogodišnji predviđeni skup u Pekingu (april) je morao biti odložen zbog više sile, t.j. zarazne, virusne bolesti.

Ovo što sam Vam izneo samo u glavnim crtama ukazuje na značaj koji se danas pridaje razvoju svekolikih odnosa između naše dve zemlje. Jedan od podataka koji dovoljno govori o dinamičnom razvoju naše saradnje, je u tome što smo u poslednje tri godine u Nacionalnom savetu primili preko 200 kineskih delegacija. Važno je pomenuti da je među njima bilo članova Politbiroa CK KP Kine, državnog rukovodstva, guvernera provincija, predsednika akademija, direktora velikih kompanija itd. Svi razgovori su bili sadržajni i veoma konkretno usmereni na ostvarivanje zajedničkih projekata.

U tom smislu, bilo mi je zadovoljstvo da u dva navrata primim i delegaciju WanLi Think tank-a na čelu sa njenim predsednikom, Džao Jueom. Imali smo plodne razgovore, organizovali obilaske delegacije po Srbiji i obezbedili direktne susrete sa predstavnicima Vlade Srbije i našim kompanijama zainteresovanim za razne oblike saradnje sa preduzećima u Kini. Zbog toga se nadam da će i ovaj Forum unaprediti poslovne i druge veze naša dva naroda.

Želim da naglasim da u Srbiji već punom snagom funkcioniše kineska železara u gradu Smederevu („HBIS“ iz provincije Hbei), kao i da je rudarsko-topioničarski kombinat Bor za proizvodnju bakra i zlata prešao u ruke Vaše poznate kompanije „Ziđin“ iz provincije Fuđien, koja danas ima većinsko vlasništvo u ovom gigantu. Kineske kompanije su angažovane u izgradnji puteva, važnih objekata, energetskom sektoru, a saradnja u tehnološkoj oblasti raste iz dana u dan. „Huavej“ je već odavno u Srbiji, a i „ZTE“ posluje. Procenjuje se da momentalno u Srbiji ima preko 10.000 vaših državljana, koji se uglavnom bave trgovinom, ugostiteljstvom, turizmom, a beležimo i uspešne nastupe stručnjaka iz kineske tradicionalne medicine.

Kada smo se ove godine mi prvi put suočili sa kovid-om 19, prve su nam pritekle u pomoć Kina i Rusija. Mi to nećemo nikada zaboraviti. Vaši lekari su rizikovali sopstvene živote i pružali stručnu podršku u vreme zahuktavanja pandemije.

Nadamo se bližoj saradnji i u predupređenju smrtonosne bolesti korona virusa. Pri tome, mislim na kinesku vakcinu i na njenu dostupnost i u mojoj zemlji.

Verujem da će ovi teški dani velikog iskušenja za privrede i narode sveta biti sledeće godine iza nas. Verujem, takođe, da će Kina, zajedno sa zemljama potpisnicama izuzetno važnog trgovinskog Sporazuma o regionalnom sveobuhvatnom privrednom partnerstvu zemalja Azije i Pacifika, biti stožer obnavljanja i razvoja svetske privrede. Zato je važno da se nastavi povezivanje Kine sa Evropom preko Srbije u kojoj imate pouzdanog prijatelja.

Želeći Vam plodan i uspešan rad na Forumu, najsrdačnije i drugarski Vas pozdravljam iz Beorgada.

 Ukidanje pečata