Naslovna » Aktuelnosti » Sastanak sa kompanijama China Energy i Ors Oil

Aktuelnosti

22.08.2022.

Sastanak sa kompanijama China Energy i Ors Oil

 Sastanak sa kompanijama China Energy i Ors Oil

Dana 22. avgusta 2022. godine, u prostorijama Nacionalnog saveta održan je sastanak predsednika Nacionalnog saveta sa predstavnicima kineskse kompanije China Energy i ORS OIL GAZ LTD. Sastanku su prisustvovali: u ime kineske kompanije China Energy: Mr Wang Xuan General Manager of China Energy Serbia Office, Mrs Iva Čepić Marketing Director of China Energy Serbia Office, Zhang Wei Wei, Mr. Kristian Tucaković Partner of China Energy.

U ime kompanije ORS OIL GAZ LTD Radomir Radivojević Managing Director i prevodilac Tanja Grahovac.

Pored predsednika Nacionalanog saveta g. Tomislava Nikolića, sastanku su prisustvovali, v.d. direktora Kancelarije Nacionalnog saveta g. Nedeljko Tenjović, v.d. pomoćnika direktora Kancelarije Nacionalnog saveta Ivona Katić, saradnik u Kancelariji Nacionalnog saveta Natalija Mitić.

U uvodnom izlaganju predsednik NS T. Nikolić istakao je zadovoljstvo povodom uključivanja kompanije China Energy u projekat izgradnje Rafinerije nafte Smederevo.

Reč je o projektu na kome se radi već 10 godina i koji je u proteklom periodu, zbog različitih uzroka, menjao potencijalne investitore. Da bi se ušlo u izradu novog PPPPN-a neophodno je da se prethodno potpiše Okvirni sporazum i da ga Vlada usvoji. Oktobar kao vremenska odrednica za svečano potpisivanje Okvirnog sporazuma iziskuje naše koordinirano usaglašavanje Okvirnog sporazuma. Kompanija China Energy i partner sa kojim ona bude odlučila da uđe u ovaj projekat imaće podršku NS i Vlade Srbije, kao i kod kineskog rukovodstva. Srbija nudi povoljne uslove od slobodne zone, slobodne carine na uvoz opreme za izgradnju, 10 godina oslobođenja od poreza na dobit korporacija, ali će sva pitanja biti detaljno razrađena u Okvirnom sporazumu i konačnom ugovoru.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić je pozvao kompaniju China Energy da održava slobodnu i otvorenu komunikaciju sa ambasadom NR Kine u Srbije.

R.Radivojević istakao je da je potpisan Memorandum o razumevanju između OIL GAZ LTD i China Energy i da je predata tehničko-tehnološka dokumentacija, biznis plan, studija izvodljivosti i druga prateća dokumentacija neophoda za projekat.

Wang Xuan je istakao da je kineska kompanija China Energy poklonila veliku pažnju projektu nakon prijema pisma podrške od strane NS i da njeno rukovodstvo u Kini 100% podržava projekat.

Započeli su rad na Okvirnom sporazumu i uz male tehničke izmene na predlog Okvirnog sporazuma očekuju da će do potpisivanja doći krajem septembra, početkom oktobra meseca. Paralelno sa radom na Okvrinom sporazumu kompanija China Energy, obzirom da je reč o ozbiljnom i velikom proujektu, traži adekvatnog partnera zbog obima investicije.

Sagovornici su se usaglasili da se vremenski ubrza rad na usaglašavanju Okvirnog sporazuma, kako bi do njegovog potpisivanja došlo u rokovima predloženim od strane kineske kompanije China Energy, čiji je predstavnik Wang Xuan ovom prilikom podvukao da traženje adekvatnog partnera ne uslovljava potpisivanje Okvirnog sporazuma, kao i da će kompanija China Energy biti glavni potpisnik.

 Ukidanje pečata