Насловна » Актуелности » Привредна сарадња са Кином напредоваће у наредном периоду

Актуелности

19.7.2018.

Привредна сарадња са Кином напредоваће у наредном периоду

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са делегацијом града Сјамен коју предводи заменик начелника Комитета Народне политичке консултативне конференције Сјамена Гао Јушун.

Привредна сарадња са Кином напредоваће у наредном периоду

Фотографија: Канцеларија Националног савета

 

Председник Националног савета нагласио је да су економски и политички односи са Кином веома добри и изразио је очекивање да ће привредна сарадња са Кином тек у наредном периоду узнапредовати. Економска сарадња се зансива на идеологији председника НР Кине Си Ђинпинга „Један појас, један пут“, а Србија је кључан партнер Кини на тој рути. Србија је једина држава са којом Кина развија економске односе засноване на поштовању пријатељства, културних, историјских и традиционалних вредности. Председник Националног савета Николић изразио је задовољство што је кинеска компанија Zijin изјавила да ће учествовати на тендеру за стратешког инвеститора за Рударско-топионичарски басен „Бор”.„ Приликом посете провинцији Фуђиен имао сам прилику да видим ваш град, желим да вам честитам на томе како подижете свој град и вашу земљу из сиромаштва, а истовремено је издижете и изнад других држава“, подвукао је председник Националног савета Николић.

Привредна сарадња са Кином напредоваће у наредном периоду

Фотографија: Канцеларија Националног савета

 

Гао Јушун је истакао да Кина одржава дугогодишње пријатељство које има са Србијом, нагласивши да од сусрета председника Си Ђинпинага и Николића привредна сарадња двеју држава сваког дана све више напредује. Јушун је упутио позив Србији да присуствује инвестиционом форуму који се одржава у септембру, а којем ће присуствовати државе које учествују у иницијативи „Појас и пут“. Представљајући град Сјамен Јушун је нагласио да је успостављањем економске зоне БДП порастао за 15,9%, фискална добит на годишњем нивоу порасла је за 19%, а примања становника су се повећала за 14%. Сјамен је главни трговински лучки град који има и директне авио-линије са преко 50 држава и железничку линију са Мађарском, Пољском, Немачком и Русијом. Сјамен привлачи много страних инвестиција, пример је уравнотеженог развоја као и града који велику пажњу посвећује заштити животне средине.

Јушун је подсетио да је половином осамдесетих година на дужности заменика градоначелника у Сјамену био председник НР Кине Си Ђинпинг, као и да је Сјамен данас познат као град иновација који помаже укупном развоју Кине.

 Укидање печата