Насловна » Актуелности » Србија подржава стратегију „Појас и пут“

Актуелности

25.09.2018.

Србија подржава стратегију „Појас и пут“

Члан Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Иван Мркић и в.д. дикректора Канцеларије Националног савета Недељко Тењовић разговарали су данас у Београду са делегацијом новинара Канцеларије за информисање Државног савета НР Кине.

Србија подржава стратегију „Појас и пут“

Фотографија: Фонет

„Познато је колико Србија подржава стратегију „Појас и пут“ коју је иницирао председник НР Кине Си Ђинпинг, као и да је Србија активан учесник иницијативе „16+1“, у оквиру које Србија има велики број пројеката који се тренутно остварују и чија се реализација планира. „Тајна“ успешних односа НР Кине и Србије лежи у изабраном наступу Кине да са Србијом сарађује као са пријатељском земљом, водећи рачуна о нашим приоритетима и нашим циљевима. Пројекти који се у Србији реализују у сарадњи са НР Кином попут приватизације „Железаре Смедерево“, успостављања стратешког партнерства са РТБ Бором, модернизација и изградња пруге Београд-Будимпешта омогућавају нашој земљи економски развој. Свеобухватно стратешко партнерство Србије и Кине успостављено је залагањем Томислава Николића и предеседника Си Ђинпинга, а сарадњу наших двеју држава пуним интезитетом наставља председник Србије Александар Вучић, о чему сведочи и низ споразума које је недавно потписала српска делегација у Пекингу“, нагласио је члан Националног савета Иван Мркић.

Одлука Владе Републике Србије да оснује посебно тело за сарадњу са НР Кином много говори о томе колико Србија придаје значаја пријатељству и свеукупним односима са Кином. У времену када владају стабилни политички односи двеју држава, Србија и Кина имају узајамно корисне пројекте који се успешно реализују на обострано задовољство, али потенцијали сарадње Србије и Кине могу се посебно проширити у области културне, образовне и медијске сарадње, констатовали су представници Канцеларије за инфомисање Државног савета НР Кине.

 Укидање печата