Насловна » Актуелности » Председник Националног савета Томислав Николић отворио је данас форум за економску и културну сарадњу Кине и Србије, посвећен даљим кинеским инвестицијама у српску привреду

Актуелности

17.01.2019.

Председник Националног савета Томислав Николић отворио је данас форум за економску и културну сарадњу Кине и Србије, посвећен даљим кинеским инвестицијама у српску привреду

Обраћање председника Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислава Николића на форуму за економску и културну сарадњу Кине и Србије

Даме и господо, поштовани пријатељи,

Наша радост због економских успеха Кине, која је недавно обележила 40 година од почетка великих реформи, једнака је вашој радости. Кина је само у једној генерацији успела да се развије и економски ојача толико да данас представља једну од најмоћнијих економија света.

 Председник Националног савета Томислав Николић отворио је данас форум за економску и културну сарадњу Кине и Србије

Тај развој је велико цивилизацијско достигнуће, које доноси бољитак не само кинеском народу, него и другим народима света. Потврда ове тезе је иницијатива председника Си Ђинпинга „Појас и пут“, која повезује Кину са Европом, Африком и Азијом, на чијем таласу су оснажени и односи Србије и Кине уназад пар година.

Ова година је за Кину такође јубиларна – навршава се 70 година од стварања савремене Кине, која се у најбољем светлу показује свету под вођством Си Ђинпинга. Сви који су стварали модерну Кину могу бити поносни на своја достигнућа протеклих деценија. Председник Си највише.

Србија се поноси стратешким партнерством између Србије и Кине. Последњи документ на председничком нивоу између две државе – о успостављању свеобухватног стратешког партнерства – потписао сам са преседником Си Ђинпингом 2016. године, приликом посете кинеског председника Србији.

Тим споразумом само смо озваничили своје дотадашње односе, преписали смо оно што смо већ спроводили у пракси.

Споразум, између осталог, потврђује принципијелни став Кине и Србије о нужности поштовања међународног права и принципа суверенитета и територијалног интегритета, потврђује подршку Кине јединственој Србији и Србије кинеској политици Једне Кине.

Србија и Кина немају отворених питања, немају ниједан спор. Наши односи су пример чврстог пријатељства и партнерства са међусобним уважавањем и разумевањем.

Ми смо народ који ће вечито да памти подршку Кине у најтежим тренуцима, током бомбардовања НАТО 1999. године, и кинеске жртве, страдале кинеске новинаре у Амбасади НРК у Београду.

Пре 20 година у Србији су углавном били присутни кинески мали трговци, потом су од 2014. почеле да долазе велике грађевинске и енергетске компаније које су биле носиоци великих инфраструктурних и енергетских пројеката, а данас имамо све више кинеских фирми заинтересованих за заједничку производњу (Железара Смедерево, РТБ Бор, фабрика гума Линлонг у Зрењанину). Неке од највећих пројеката у Србији данас изводе кинеске компаније (на путним и железничким коридорима, термоелектрани Костолац, итд). У Србији раде светски познатa банкa- Bank of China, која из Београда покрива пословно цео регион и чувене телекомуникационе фирме Huawei и ZTE.

 Председник Националног савета Томислав Николић отворио је данас форум за економску и културну сарадњу Кине и Србије

Зато смо формирали Национални савет, да конкретизује наше споразуме и пружа подршку кинеским компанијама које послују у Србији и српским које желе да послују у Кини. У Савету се налазе потпредседници и министри Владе, што омогућава лаку координацију у конкретним пројектима и иницијативама. Србија је јединствена у Европи по оваквом телу, на чијем челу је бивши председник државе.

Кинески пројекти нису само од значаја за централну Владу, већ и локалне самоуправе и становништво, јер долазак великих компанија значи доста за развој општине (од путева, инфраструктуре, градње, запошљавања, итд).

Србија је добар терен за пословање кинеских компанија, али и компанија из целог света. Све инвеститоре, без обзира на то одакле долазе, третирамо са подједнаким уважавањем. Имамо споразуме о слободној трговини и са Европском Унијом и са Русијом, ми смо европска земља која најбоље негује највише европске вредности.

Србија и Кина учвршћују везе не само економијом, него и непосредним контактом два народа. Радује нас податак да све више кинеских туриста посећује Србију, што је важно за ближе међусобно упознавање. Укинули смо визе за кинеске држављане јануара 2017. Истовремено, све више људи из Србије упознаје Кину, било послом, школовањем или путовањима у нама далеку блиску земљу.

Србија је крајем новембра отворила културни центар у Пекингу, а Кина планира да ове године отвори велелепни центар на Новом Београду, што такође доприноси нашем међусобном повезивању.

Будућим генерацијама морамо оставити у наследство садашње изврсне односе и понудити основу за њихово даље развијање. То је наша заједничка одговорност.

Данашњи свет повезује технологија. Ко пропусти тренд савремене дигитализације, заостајаће у развоју. Волео бих да заједно уђемо у нову епоху развоја индустрије, тзв. индустријализацију 4.0 кроз нове технологије, уз симбиозу стручњака из академске заједнице и водећих компанија у индустријском сектору.

Наши пријатељи са Запада често питају да објасним феномен најбољих могућих пријатељских односа између Кине и Србије, између два народа који живе у државама чији су главни градови удаљени 7.400 километара.

Србија никада није учествовала у крсташким ратовима, није се борила за колоније и никада, ни у једном рату, није била на страни моћних који су били непријатељи сиромашних и слабих.

Нисмо истог порекла, језика и вере, али смо истог морала и баштинимо исту мудрост.

И имамо заједничку будућност.

 Укидање печата