Насловна » Актуелности » Председник Националног савета Николић отворио је данас у Пекингу пословни форум о инвестиционим пројектима у Србији

Актуелности

23.04.2019.

Председник Националног савета Николић отворио је данас у Пекингу пословни форум о инвестиционим пројектима у Србији

Председник Националног савета за координацију сарадње сa Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић отворио је данас у Пекингу пословни форум о инвестиционим пројектима у Србији, на коме су учествовале кинеске компаније заинтересоване за инвестирање у Србију, у области енергетике, инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде.

 Председник Националног савета Николић отворио је данас у Пекингу пословни форум о инвестиционим пројектима у Србији

Фотографија: Национални савет

Председник Националног савета Николић истакао је да је данас наша сарадња са Кином стратешка. “Србија је искрен пријатељ, партнер Кине и радује се њеном свакодневном напретку. Као свеобухватан стратешки партнер Кине, Србија се уздиже заједно са Кином. Данас на пословном форуму присутне су кинеске компаније које раде, радиле су или ће тек радити у Србији, овде је и представник компаније Зђин, једног од највећих кинеских инвеститора у Србији. Поред инвестиција у РТБ Бор и Железару Смедерево, кинеска компанија Линглонг инвестирала је у производњу гума у Зрењанину, а компанија Минт у производњу аутомобилских делова у Лозници, чиме прелазимо и на нови облик сарадње, на заједничку производњу за трећа тржишта. Заинтересовани смо за изградњу термоелектране Штаваљ, термоелектране у Крагујевцу, рафинерије нафте у Смедереву, сарадњу у области производње хране, банкарству.

Политичка клима у Србији за кинеске инвеститоре је погодна јер нема политичара у Србији који неће прихватити кинеске инвестиције. Србија ће са Кином током Другог форума “Појас и пут” потписати више од десет нових споразума, међу којима је и План билатералне сарадње у свим областима сарадње Кине и Србије.

Крајем ове године очекујемо и посету председника Кине Си Ђинпинга, што ће дати нови подстрек нашој заједничкој сарадњи. Кинеске компаније, нове инвестиције, нова технологија, култура и знање Кине добродошле су у Србију. Позивам ваше компаније да слободно инвестирају у Србију, да заједнички сарађујемо и остварујемо нове пословне успехе”, нагласио је председник Националног савета Николић.

Председник Кинеског савета за промоцију међународне трговине Џанг Јонгминг истакао је да на данашњем економском форуму присуствује низ кинеских компанија веома заинтересованих за инвестирање у Србију. “Председник Кине Си Ђинпинг истакао је да Кина и Србија имају специјалне, братске везе. Институције наше две државе свесрдно сарађују на унапређењу кинеско-српске привредне сарадње. Наш Савет подржава инвестирање кинеских компанија у Србију и спремни смо да уговарамо и подржавамо активности кинеских компанија у Србији и другим државама. Србија има добру позицију, добре односе са кинеским руководством, вишедеценијско пријатељство, а овде смо данас да разговарамо о заједничким пословним могућностима и надамо се новим пословним успесима”, нагласио је Џанг Јонгминг.

На пословном форуму међу учесницима биле су и компаније: PowerChina SEDC, Zijin, China Construction Third Engineering Bureau Co., Ltd, Beiqi Foton Motor Co., Lt, China National Technical Import and Export Corporation, Beijing Public Transit Tramway Co. , Ltd, Power China Hubei Engineering Co. , Ltd, China Railway Material Group Co. , Ltd, China Energy Engineering Corporation (CEEC), China Machinery Engineering Corporation, Shandong Heavy Industry Group, China Light Resources Import and Export Corporation, Wanli Think, Tank, China Fortune Land Development, China Petroleum Engineering & Construction Corporation, Niulanshan Distillery Co Ltd in Alcoholic Drinks (China),China Petroleum Technology Service Alliance.

 Укидање печата