Насловна » Актуелности » Потписивањем Плана билатералне сарадње потврдили смо нашу опредељеност за даљу узајамно корисну сарадњу у низу области

Актуелности

24.06.2019.

Потписивањем Плана билатералне сарадње потврдили смо нашу опредељеност за даљу узајамно корисну сарадњу у низу области

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је данас у Београду са кинеском делегацијом коју предводи генерални секретар пекиншког института Wanli Think Tank Џао Јуе. У саставу кинеске делегације су представници академских и пословних кругова из Народне Републике Кине. Састанку су присуствовали и представници министарства трговине, туризма и телекомуникација, министарства финансија и Развојне агенције Србије, који су кинеској делегацији представити предности инвестирања у Србију.

 Потписивањем Плана билатералне сарадње потврдили смо нашу опредељеност за даљу узајамно корисну сарадњу у низу области

Фотографија: Национални савет

Генерални секретар пекиншког института Wаnli Think Tank Џао Јуе, нагласио је да Србија представља за Кину веома добро место за инвестирање. „Главне области у којима постоји потенцијал за дубљу сарадњу Србије и Кине су инфраструктура, саобраћај, енергетика, туризам, здравство и култура. Кинеске компаније које већ послују у Србији остварују значајан напредак и ми њихово искуство преносимо другим кинеским компанијама које све више изражавају интересовање за пословање у вашој држави. Главни циљ наше посете је да се информишемо какве су даље могућности за инвестирања у Србију и како можемо на најпросперитетнији начин заједнички да градимо будућност“, нагласио је Џао Јуе.

Током састанка председник Националног савет Николић обратио се присутнима истакавши:

„Изузетно ми је драго да могу поново, други пут ове године, да вас угостим у просторијама Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Кином.

Наша институција је јединствена у Европи. Само у Србији постоји орган Владе задужен за поспешивање сарадње са две велике светске силе, које су уједно и два велика пријатеља Србије. Владе већине осталих европских држава су увеле санкције Русији, док истовремено издвајају средства за борбу против „Чинфлуенса“. Други јачање кинеског утицаја у Европи схватају као претњу, мисле да се против тога треба борити. Генерал Шарл Де Гол је давно рекао: „Када се Кина усправи, уздрмаће се цео свет.“ Није тајна да многе западне земље данашњу трансформацију светског политичког система доживљавају као велику опасност и Де Голове речи тумаче тако. Озбиљни људи разумеју укључивање Кине у светску политику на начин како то и треба да буде, као прилику да се архитектура међународних односа промени на боље, у интересу већине човечанства. Свет не треба да буде једнополаран, светском политиком више се не може управљати из једног центра моћи.

Мултиполарни свет, са Русијом и Кином као великим силама које су већ успоставиле равнотежу снага у међународним односима, је и у нашем интересу. Већи утицај Русије и Кине спречава унилатерализам и једностране акције Запада. Проблеме који постоје у глобалној политици и регионалним односима треба решавати преговорима и споразумима, за то користити међународне организације, а не наметати решења и изазивати ратове. Што је Кина активнија у међународној политици, то су веће шансе за мирно решавање отворених питања. За мале државе, попут Србије, које своје интересе не могу другачије бранити него ослањајући се на међународно право, ово је од великог значаја. Како би другачије ми могли своје интересе да заштитимо? Кина је својим деловањем у УН показала да се залаже за стриктно поштовање суверенитета свих чланица, инсистирајући на поштовању Повеље УН.

Зато, ми водимо другачију политику. За нас, Кина је била, јесте и остаће – пријатељска земља. Парафразираћу стару кинеску пословицу: „Ко има много новаца, а нема пријатеља – није богат. Ко има много пријатеља, а нема новаца – није сиромах.“ Рад нашег Националног савета јасно показује посвећеност Србије очувању пријатељских односа са Кином. Имамо пријатеље, нисмо сиромашни.

У августу 2013. године први пут сам у својству председника Републике Србије посетио Народну Републику Кину и том приликом смо председник Си Ђипинг и ја потписали Заједничку изјаву о продубљивању стратешког партнерства. Само три године касније, приликом посете председника Сија Србији, наши односи су подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства.

Укупна вредност свих пројеката које Србија реализује са Кином је приближно 10 милијарди евра. Кина је показала да цени напоре које је Србија уложила у сопствени развој и да је спремна да заједнички радимо на остварењу наших развојних циљева – конкурентности привреде, смањењу незапослености, промовисању извоза и инвестиционих потенцијала.

У априлу ове године у Пекингу је потписан План билатералне сарадње између Владе Р.Србије и Владе НР Кине. Овим Планом се потврђује наша опредељеност за даљу узајамно корисну сарадњу у низу области, од инфраструктуре и енергетике, преко индустрије, пољопривреде, здравства, трговине, туризма, финансија, заштите животне средине, до културе, образовања и технологије.

Могу вам навести низ успешних кинеских инвестиција у Србији: поред компаније Хуавеј, која послује у Србији дуже од 12 година и у Београду има централу за цео Западни Балкан, поменуо бих и инвестицију компаније Johnson Electric 2013. године у Нишу; у Руми је од 2015. године Health Care, компанија која се бави производњом душека; компанија MEITA, која се бави производњом аутомобилских делова, је 2015. године отворила фабрику у Обреновцу; прва кинеска директна инвестиција у Србији је куповина Железаре Смедерево од стране кинеске компаније Хестил, 2016. године. Данас Хестил има погоне у Смедереву, Шапцу и Кучеву. У 2018. години је био други највећи извозник Србије са експортом у вредности од близу 700 милиона евра; прошле године је компанија Зиђин мајнинг, преузела 63% власништа у РТБ Бор, што је укупно инвестиција од милијарду и 260 милиона евра.

Можемо да се похвалимо да смо и у овој години добро кренули. Компанија Шандонг Линглонг у Зрењанину гради нову фабрику за производњу гума. Ради се о инвестицији од 800 милиона евра и 1200 радних места. Нагласио бих да је ова кинеска компанија од Републике Србије добила 97 хектара грађевинског земљишта у Слободној зони Зрењанин, без надокнаде, за грађење фабрике. Такође у овој години имамо у Лозници инвестицију од 100 милиона евра и 1000 радних места компаније Минт, која се бави производњом у области аутомобилске индустрије. Кинески поризвођач аутомобила и аутобуса Ланџу Гуадонг (Landzu Guangdong new energy automobile - LGNEA), недавно је откупио нешто више од 50% власништва у нашој фабрици аутобуса Икарбус, која се налази у Београду. У Борчи се прави највећи кинески индустријски парк у Европи, то је инвестиција од 300 милиона евра. Очекујемо да ће у њему бити преко 1.000 компанија и преко 10.000 запослених. Такође, у Београду је 2017. године отворена Кинеска банка. У недавним разговорима које сам имао са представницима Кинеске банке речено ми је да ће њихово седиште у Београду постати центар из кога ће покривати цео Балкан, као и да су већ разговарали са нашом Народном банком о начину како да свој рад прошире и на српске компаније.

На крају бих још додао да је од укидања виза за кинеске туристе 2017. године, број кинеских држављана који посећују Србију значајно порастао. Сматрам да је непосредан контакт наших народа најбољи начин за међусобно упознавање и стицање поверења.

Један од првих Кинеза који је посетио Србију, а о чему је он лично оставио запис, био је Канг Ју Веј 1908. године. Тада је у Београд дошао као избеглица, лидер Покрета за реформе који се залагао за модернизацију земље и супротстављање западним силама које су Кину довеле у полуколонијални однос после Опијумског рата. Канг Ју Веј је те 1908. године био импресиониран што је универзитет у Београду био већи од оног у Пекингу, иако је у Србији живело само милион становника, док је Кина имала популацију од 400 милиона. Зато је он био убеђен да Србија има будућност. Ја сам данас убеђен да Србија има будућност уколико нашу академску размену са Кином интензивирамо, увећамо број заједничких научних пројеката и тако осигурамо трансфер знања и технологија. Јер, данас, кинески универзитети представљају мотор развоја идеја и патената за цео свет.

Ми знамо у шта верујемо, Срби су историјски народ који је током својих дугих борби за слободу и независност претрпео свашта, укључујући и агресију НАТО на нашу земљу 1999. године. Пријатељство са Кином нашу веру у будућност само додатно учвршћује“, истакао је председник Националног савета Николић у свом обраћању кинеској делегацији пекиншког института Wanli Think Tank.

 Укидање печата