Насловна » Актуелности » Србија и Кина постигле су изузетан степен сарадње

Актуелности

24.10.2019.

Србија и Кина постигле су изузетан степен сарадње

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је данас у Београду са делегацијом кинеске провинције Љаонинг на челу са замеником гувернера господином Чен Сианкуном.

 Србија и Кина постигле су изузетан степен сарадње

“Србија и Кина постигле су изузетан степен сарадње, у Србији успешно послују компаније из различитих кинеских провинција. Последњих година инсистирамо на вишем нивоу сарадње са Кином, на заједничкој производњи у Србији за трећа тржишта. До сада нисам имао прилике да се сретнем са представницима ваше провинције, знам да је провинција Љаонинг привредно најуспешнија на североистоку Кине, са веома развијеном индустријом петрохемије, металургије, аутомобилском и авио индустријом. Уверен сам да можемо остварити одличну сарадњу у свим областима за које изразите интересовање. Кина је земља у којој се много ради и која ће тек много постићи, а Србија је спремна за успешан заједнички напредак”, нагласио је председник Националног савета Николић.

„Ви сте дали огроман допринос унапређењу сарадње наших двеју држава, кинески народ Вас сматра за изузетног лидера. Политичка и економска сарадња Кине и Србије одвија се у добром правцу захваљујући мудрости председника Кине Си Ђинпинга и мудрости српских лидера. Наша провинција следи идеју председника Кине Си Ђинпинга да кроз „механизам сарадње 17+1“ развијамо успешну сарадњу за добробит свих страна. Провинција Љаонинг представља једну од најзначајнијих сировинских производних база Кине, велики смо произвођачи сировог гвожђа, метала и машина за сечење метала. Изузетну пажњу посвећујемо развоју модерних технологија, савременом развоју привредне и пољопривредне производње, и ми представници провинције Љаонинг даћемо снажну подршку успостављању успешне сарадње наших компанија са привредницима у Србији“, истакао је Чен Сианкун.

 Укидање печата