Насловна » Актуелности » Председник Националног савета Николић разговарао је са делегацијом Кинеске инвестиционе копрорације

Актуелности

29.11.2019.

Председник Националног савета Николић разговарао је са делегацијом Кинеске инвестиционе копрорације

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је данас у Београду са делегацијом Кинеске инвестиционе корпорације на челу са извршним потпредседником Лију Јуном и представницима Кинеске банке у Београду.

 Председник Националног савета Николић разговарао је са делегацијом Кинеске инвестиционе копрорације

Фотографија: Национални савет

“Ваше присуство данас у Србији доказ је наставка добре сарадње која је успостављена директно са Кинеском банком у Београду. Кина и Србија имају изванредне пријатељске односе засноване на великој подршци коју Кина пружа Србији, а наши односи унапређују се кроз привредну сарадњу у обостраном интересу. Кинеска подршка у сектору заједничке производње за нас је веома драгоцена. Србија и Кина треба заједнички да производе и да извозе производе на трећа тржишта, јер ми имамо отворено, бесцариснкo тржиште са многим државама. У нашим односима заједничка производња је ниво сарадње који прижељкујем да се у будућности унапреди. Увек смо имали подршку Кинеске банке када је било речи о реализацији великих инвестиција у Србији, надам се да ћемо и даље наставити успешно да сарађујемо”, нагласио је председник Националног савета Николић.

„Кинеска инвестициона корпорација основан је 2007. године као државни инвестициони фонд са регистрованим капиталом од 200 милијарди долара и ми смо једни од деоничара у Кинеској банци. Власници смо или имамо значајан удео у многим објекатима широм света, између осталог деоничари смо аеродрома „Хитроу“ у Лондону и већински власници луке у Мелбурну. Удео нашег инвестиционог портфолија у Сједињеним Америчким Државама износи 40%, док у земљама Европске уније износи 30%. Желимо да убрзамо развој иницијативе „Појас и пут“, пружајући подршку пројектима који су економски оправдани, намера нам је да проширимо инвестиције у источној Европи. Данас извозимо наш капитал, а циљ нам је социјална стабилност Кине, као и да дамо свој допринос развоју других народа, да радимо за добробит свих будућих генерација“, истакао је извршни потпредседник Кинеске инвестиционе корпорације Лију Јун.

 Укидање печата