Насловна » Актуелности » Николић дао интервју за "Guangming Daily"

Актуелности

12.03.2020.

Николић дао интервју за "Guangming Daily"

Гуангминг Дејли, 23. фебруара 2020, недеља

Ово је борба кинеског народа и борба целог света.

- Интервју са бившим председником Србије Томиславом Николићем

Аутор: новинар Жао Ђиашенг, "Гуангминг Дневни лист" (2020, 23. фебруар, 12 издање)

Томислав Николић, бивши председник Србије и председник Националног савета за сарадњу са Кином и Русијом у Србији, недавно је прихватио ексклузивни интервју са овим новинаром како би изразио своје мишљење о тренутној „анти-епидемиолошкој“ борби у Кини. Прво је Николић рекао да дели осећаје према оболелим у епидемији у Кини и није сумњао да ће кинеска влада и кинески народ успети да превазиђу епидемију.

Рекао је да му је веома драго што је из медија видео да је епидемиолошка ситуација у Кини показала тренд смањења, што несумњиво долази због моћних мера кинеске владе. Кина је усвојила невиђене националне мере, укључујући затворене градове и превоз, смањујући путовања људи и ефикасно контролишу ширење вируса. Треба рећи да су управо ове мере кинеске владе зауставиле велике инфекције у већини земаља света. Поред тога, у овом процесу вреди поменути и способност Кине за мобилизацију од централног до локалног нивоа. Он је видео да су у Хубеј послате десетине хиљада медицинских радника из целе Кине, посебно у Вухан, што је омогућено употребом огромних ресурса за ванредне ситуације. Додела тамо где је најпотребнија, предност је државног система Кине и предност још само неколико земаља света. Истовремено, Кинези се придржавају владиних упутстава и спроводе самоизолацију, што на ефикасан начин спречава ширење вируса у Кини, а овај висок степен самодисциплине и снажно организационо управљање тешко је уочити у другим земљама света. Одраз је поверења кинеског народа у владу и снажне мобилизацијске и организационе способности Кине, а да не спомињемо изградњу неколико болница у неколико дана. Оваква чудесна борба је могућа само у Кини. Такође је рекао да ако се избијање деси у Европи, боји се да ће то бити проблематичније.

Николић је цитирао коментар званичника СЗО да су правовремене и снажне мере које је предузела кинеска влада дале време остатку света да одговори, што је ефективно смањило канале преноса вируса у друге земље и успорило брзину изливања вируса. Такође је рекао да је Кина платила велику цену за „затварање“ вируса код куће, али то у потпуности одражава кинески осећај одговорности према свету, и то је натерало људе широм света да сагледају одговорност владе велике земље. Ово ће додатно ојачати кинески национални статус и међународни углед, а такође ће подићи самопоуздање оних земаља које активно сарађују са Кином.

Говорећи о утицају епидемије на кинеску економију, Николић је рекао да разуме да ће епидемија ове године извршити притисак на кинески економски раст, али верује да ће Кина превазићи ове краткорочне потешкоће под вођством председника Си Ђинпинга. Рекао је да су Кинези веома вредни људи, а кратка пауза неће променити смер кинеске економије. Видео је да кинеска влада, предузећа и људи настављају да раде на различите начине, комуницирају путем интернета и да образовање, трговина, логистика и друга поља раде уредно путем интернета. То показује да кинеска економија није престала под епидемијом. „Застали сте привремено, али развијате се у новом облику“, рекао је Николић. Поред тога, споменуо је и да су Кинези пуни поверења у своју државу и нацију, а то поверење ће такође осигурати да кинеска економија неће бити поражена епидемијом.

Србија је једна од земаља која се најактивније бави економском сарадњом са Кином у средњој и источној Европи. Говорећи о утицају епидемије на кинеско-српску сарадњу.

Николић је рекао: „Србија је увек била Кини добар пријатељ и не видим разлог да епидемија утиче на сарадњу двеју земаља. Рекао је да је кинеска Амбасада у Србији урадила много посла суочена са епидемијом, попут сугестије да се запослени из Кине у Србији самоизолују две недеље након повратка из Кине у Србију и да се сви Кинези који долазе у Србију подвргну здравственом прегледу. Све је ово било веома позитивно. Иако је током Пролећног фестивала, због епидемије, у Србију долазило мање кинеских туриста, сарадња Србије и Кине није престајала и повезани пројекти се промовишу на уредан начин. Стога верује да ће сарадња Србије и Кине наставити да се развија.

У овој борби против епидемије у Кини, кинески лекари су комбиновали кинеску и западну медицину и открили много лекова и метода за смањење болести. Као одговор на то, господин Николић је рекао да зна да кинеска медицина и биљна медицина у Кини имају историју хиљадама година, баш као што и Србија има веома корисне традиционалне методе лечења, посебно чајевима, али кинеска култура традиционалне медицине је стара хиљадама година. Ако се суштина ове историје правилно употребљава, сигурно ће имати добар утицај на здравље људи. Он такође активно промовише примену културе кинеске медицине у Србији, надајући се да ће народ Србије такође разумети ову суштину кинеске културе.

На крају, Николић је рекао, "Кина даје све од себе да се избори са епидемијом. Ово је борба кинеског народа за цео свет, јер имамо само једну планету и сви живимо у једном свету. Верујем да ће Кинези победити епидемију. Кина ће победити, победиће кинески народ".

(Београд, 22. фебруара, новине, наш репортер из Београда, Жао Ђиашенг)

 Укидање печата