Насловна » Актуелности » Србија неће променити свој став у погледу Кине

Актуелности

21.12.2021.

Србија неће променити свој став у погледу Кине

 Србија неће променити свој став у погледу Кине

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је данас са амбасадорком НР Кине у Србији Чен Бо о досадашњој сарадњи Србије и Кине, са посебним освртом на пројекте који су у плану као и оне који су у процесу реализације у нашој земљи.

Председник Националног савете Николић изразио је велико задовољство у погледу економског напретка Кине и у овој години, упркос великим изазовима са којима се Кина суочава посебно због епидемолошке ситуације, као и политичког бојкота НР Кине, што потврђује и став појединих држава у погледу предстојећих Зимских олимпијских игара које ће се одржати у Пекингу. „Данашњи свет је на испиту, јер не можемо говорити о демократији и поштовању људских права а да се не призна кинеска вакцина у борби против корона вируса. Србија неће променити свој став у погледу Кине са којом у практичном смислу има најбољу сарадњу, посебно у области рударства и инфраструктуре. Наше пријатељство никада неће престати и драго ми је да сарадња наша два народа иде у добром правцу“, нагласио је председник Националног савета Томислав Николић.

Амбасадорка НР Кине Чен Бо истакла је да је тренутна епидемолошке ситуација у Кини веома стабилна и да се и даље води политика нулте толеранције. „Кина је сама затварала своје градове, провинције, као и границу и на тај начин дали смо значајан допринос за цео свет у борби против Ковида 19. Кинески лек против корона вируса у Кини добио је дозволу за хитну употребу. Тим леком се директно повећавају антитела у организму и спречава даље ширења вируса. „Ви сте стари пријатељ нашег председника Си Ђинпинга, дали сте и у овој години значајан допринос напретку сарадње наших двеју држава. Неизмерно поштујемо Ваше учешће на недавно одржаном „Међународном форуму о демократији“ и Вашу подршку Пекиншким олимпијским играма. Односи Србије и Кине и ове године су изузетни, постигли смо веома конкретне резултате, сви велики пројекти напредују, компаније Зиђин и Хбис добро раде, имамо значајан напредак и у реализацији деонице брзе пруге од Београда до Новог Сада на којој раде кинески радници неуморно. Велики потенцијал постоји у области пољопривреде за наша два народа, размишљамо у правцу како да помогнемо Србији да се повећа извоз производа за Кину, пољопривреда је област на којој треба заједнички да радимо у будућности. Очекујем да ћемо и у наредној години започети нове и успешно реализовати постојеће пројекте“, истакла је амбасадорка НР Кине Чен Бо.

 Укидање печата