Насловна » Актуелности » Саопштење

Актуелности

23.10.2023.

САОПШТЕЊЕ

 Саопштење

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић састао се са новоименованим амбасадором Народне Републике Кине у Београду господином Ли Мингом.

Председник Националног савета пожелео је добродошлицу у Србију амбасадору НР Кине, истакавши да је данас пријатељство грађана Србије и Кине изузетно развијено, као и да је у протеклих 10 година иницијатива „Појас и пут“ значајно помогла развоју наших односа. „Многи пројекати у Србији су реализовани, а међу њима најзначајнији су опоравак рудника у Бору и железаре у Смедереву, надам се да ће бити још нових заједничких пројеката који ће допринети економском бољитку наших народа. Дошли сте у Србију где су са Кином успостављени стабилни односи а на Вама је да их још више унапредите“, поручио је председник Националног савета Томислав Николић амбасадору НР Кине господину Ли Мингу.

Амбасадор Ли Минг пренео је председнику Националног савета господину Николићу поздраве председника НР Кине Си Ђинпинга који је истакао да му је посета Србији током његовог председничког мандата остала урезана дубоко у сећању, као и да су тада постављени чврсти темељи наших билатералних односа.

Амабасадор Ли Минг истакао је да је за кратак период боравка у Србији имао прилику да се увери да Кина и Србија деле много заједничких принципа и да припадамо заједници заједничке будућности. „Кина разуме и поштује напоре Србије у очувању свог територијалног интегритета и суверенитета, такође, кинеска страна се захваљује Влади Србије и њеном народу на поштовању политике једне Кине. Изванредан успех недавно одржаног форума „Појас и пут“, показао је да Кина има много пријатеља у свету међу којима је и Србија. Наше две државе треба даље да продубљују своју сарадњу, све више приватних компанија из Кине показују своје интересовање за пословање у Србији, пред нама је велики изазов, да на темељима досадашње успешне сарадње још више развијемо наше односе“, подвукао је амбасадор НР Кине Ли Минг.

 Укидање печата