Насловна » Актуелности » Обраћање члана Националног савета г. Мркића на симпозијуму „Сарадња Централне и Источне Европе са Кином“, у Пекингу 01. новембар 2023. године

Актуелности

01.11.2023.

Обраћање члана Националног савета г. Мркића на симпозијуму „Сарадња Централне и Источне Европе са Кином“, у Пекингу 01. новембар 2023. године

 Обраћање члана Националног савета г. Мркића на симпозијуму „Сарадња Централне и Источне Европе са Кином“, у Пекингу 01. новембар 2023. године

Драги Председниче,
Поштовани гости,
Драги пријатељи,

Овај наш скуп предвиђен је да говоримо о сарадњи Централне и Источне Европе са Кином, али у новим светским условима. Извесно је да би овом темом, уствари, обрађивали и међународну сарадњу у целини. Једно је сигурно: међународна сарадња нам је свима потреба уколико желимо да избегнемо ратове. Додуше, њих је човек увек водио мислећи да су неопходни и да се само њима може остварити неки циљ и промена. Међутим, то није тачно. Није било могуће у прошлости, а тек данас је тешко замисливо. Нарочито када знамо да постоји нуклеарно оружје од којег нема спаса. Дакле, свако рационалан би приступио само сарадњи, која подразумева много тога, а пре свега размену и трговину.

Данашњи свет није замислив без развијања сарадње. Они који прибегавају ратовима не могу никоме бити узор. Једини рат који се и данас оправдава је искључиво одбрамбени. Истина је да многе земље имају широка тумачења одбране, али је зато правичност општеприсутна и њу осећа огромна већина данашњег светског становништва. Сви ми тежимо правди. Мислим да је можемо остварити само сарадњом, а не ексклузивама било које врсте.

Савремени свет може досегнути срећу ако настави са чврстим уверењем да је глобално село. Зато исто важи и за однос Кине са земљама Централне и Источне Европе. У свету постоји Евроазијски велики континент, у њему су и Кина и Русија и Европска унија и многи други. Сматрам да само сарадњом можемо имати стабилан и постојан развој, сви појединачно и сви скупа.

Управо зато сам у уверењу да би требало да Евроазијски континент буде једна целина, која ће, између осталог, обезбедити и сарадњу Азије са Европском унијом, али и целим светом.

Поделе нас неће водити било куда. Знамо како је било у време блоковске конфронтације, која се објашњавала идеологијом. Тога више нема и ваљда се свет више никада неће делити. У глобалној сарадњи је наша будућност. То је један од разлога што подржавамо идеју кинеског председника Си Ђинпинга, који својим визионарским пројектима управо то и подразумева.

Кина и моја земља сарађују одавно. То свакако није узроковано нашом позицијом у Европи и нашим стратешким опредељењем, већ дубоко укорењеном логиком коју прихвата наш народ и свим срцем је дели. Доказивали смо тај правац у безброј наврата, а последњи пут и присуством Србије на највишем нивоу, на трећем форуму, баш овде у Пекингу, посвећеном десетогодишњици „Појаса и Пута“. Свако добронамеран прихвата овакво размишљање и делање. Овде је недавно био председник Републике Србије, Александар Вучић, са много министара, међу којима су били и потпредседници наше Владе. Потписали смо скоро 20 споразума, наравно не толико колико су годишње у посетама Кини односиле најважније чланице Европске уније, али важна је намера и врста понашања. Драги председниче и уважени гости, из наведеног је јасно да ми поздрављамо стварање мултиполарног света. О свакој, па и најмањој земљи, треба водити рачуна, као и о највећим. Без те филозофије имаћемо само више и више проблема. Права и суштинска демократија једноставно позива на поштовање свих и свакога. Тога морамо бити свесни. Себичност нас никуда неће одвести. Подржавамо повељу Уједињених нација, њену суштину и сва хтења која на међунардној сцени треба да одишу и практично спроводе људски развитак.

Поздрављамо високе контакте Кине и Сједињених Америчких држава. Надамо се да ће што пре доћи и до сличних контаката Русије са САД. Подржавамо чињеницу да је много високих америчких представника посећивало Пекинг, и надамо се сусрету председника Кине Сија са председником САД Баједном ове године. Као и увек све је у преговорима, а не у рату. Нико не треба да буде на штети, као што је случај са Украјином, Газом и Израелом. Сукоби само остављају жртве иза себе, најчешће невине. Због тога инсистирамо на сарадњи и преговорима.

Један од начина је и стално повезивање кинеског са тржиштем земаља Централне и Источне Европе, што је предмет и овог скупа. Дозволите ми да се укратко осврнем на податке који говоре у прилог онога што сам до сада износио. Трговинска размена између САД и Кине свакодневно расте и мери се стотинама милиона долара. Упркос чињеници да су од једне стране Кинези представљени као озбиљан конкурент кога треба обуздати. Кина је преузела вођство и држи чврсто прво место у сарадњи и размени са Европском Унијом. Огромно кинеско тржиште једноставно призива све на разум. Не сме се никако заборавити да су кинески грађани, под вођством Комунистичке партије, све задовољнији и да им расту зараде. Зар то није гаранција пласмана бројних роба на тржишту Кине? О овој чињеници морамо сви водити рачуна и сходно томе се понашати. За похвалу је што кинеска страна не условљава нити утиче на одређивање приоритета привредних подухвата земаља. Сигурни смо да ће тако и наставити.

Овом приликом желео бих да нагласим да се Србија залаже за политику „једне Кине“ и да веома поштује чињеницу да Кина својим ставом подржава територијални интегритет и суверенитет Србије.

 Укидање печата