Naslovna » Aktuelnosti » Sastanak predsednika Nacionalnog saveta sa predsednikom kineske kompanije China Energy International Group

Aktuelnosti

05.03.2024.

Sastanak predsednika Nacionalnog saveta sa predsednikom kineske kompanije China Energy International Group

Sastanak predsednika Nacionalnog saveta sa predsednikom kineske kompanije China Energy International Group

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa delegacijom kineske kompanije China Energy International Group koju predvodi predsednik kompanije gospodin Lju Cesjang.

„Saradnja Srbije i Kine došla je u fazu istorijski najvišeg nivoa kako u političkom tako i u ekonomskom pogledu. Postoji obostrana podrška i poverenje naša dva naroda posebno kada je reč o ekonomskim odnosima. Ukupna vrednost realizovanih projekata naše kompanije u inostranstvu prošle godine iznosila je 10 milijardi američkih dolara. China Energy International Group aktivno radi na projektu Rafinerije nafte u Smederevu, međunarodne okolnosti, pitanje ekonomske isplativosti i pronalaženje većinskog partnera, koji bi bio vlasnik projekta, su teme kojima smo posvetili izuzetnu pažnju. U sastavu delegacije koju predvodim nalaze se predstavnici kompanija Gezhouba International Corporation, Jepccl, TEPC, SWEPDI, NWEPDI zainteresovani da istraže i uzmu učešće na srpskom tržištu u svojim oblastima delovanja. Cilj nam je da i naša kompanija u budućnosti bude aktvinije prisutna u Srbiji i u ovom regionu. Spremni smo da pored rada na projektu Rafinerije nafte u Smederevu, investiramo u projekte gasnih elektrana, vetrogeneratore, u zelenu energiju. Cena električne energije sa solanrim i vetroelektranama je veoma povoljna, želeli bismo da doprinesemo u budućnosti smanjenju cene električne energije za građane Srbije i pojačanju kapaciteta vašeg izvoza električne energije, po povoljnijim uslovima, za države Evropske unije“, naglasio je predsednik kineske kompanije China Energy International Group gospodin Lju Cesjang.

„Obim interesovanja kompanije na čijem čelu se nalazite je izuzetno velik. Spremnost kompanije China Energy da u narednom periodu uzme aktivnije učešće na srpskom tržištu smatram izuzetno značajnim za dalje jačanje ekonomskih odnosa naših dveju država. U Srbiji ima prostora za realizaciju zainteresovanih projekata kompanije China Energy, zajednički projekti su ono što nas još više vezuje, jača naše međusobno poverenje i omogućava prosperitetniji život naših građana. Projekat Rafinerije nafte Smederevo je projekat o kome se već duži period razgovara, izuzetno je zahtevan ali verujem da ozbiljnim radom, ozbiljnom analizom može se uvideti njegova isplativost na obostranu korist. Proizvodnja električne energije u Srbiji je u principu jeftinija nego u Evropi i u skladu sa svim prilikama prilično jeftinu električnu energiju država obezbeđuje svojim građanima. Srbija i NR Kina su otvorene za međusobnu saradnju, lideri naše dve države usmereni su isključivo na rad za dobrobit svojih građana, nadam se novim zajedničkim uspesima i učešću kineskih kompanija u pripremi Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027 u Beogradu“, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

 Ukidanje pečata