Насловна » Актуелности »Председник Националног савета Николић: „Србија је захвална председнику НР Кине Си Ђинпингу на изванредним односима које наше две државе имају.“

Актуелности

23.10.2018.

Председник Националног савета Николић: „Србија је захвална председнику НР Кине Си Ђинпингу на изванредним односима које наше две државе имају.“

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са представницима града Шиана на челу са вршиоцем дужности директора Канцеларије за спољне и прекоморске послове Шиана, господином Ванг Сјаоженом.

 Председник Националног савета Николић: Србија је захвална председнику НР Кине Си Ђинпингу на изванредним односима које наше две државе имају.

Фотографија: агенција Фонет

„Град Крагујевац и град Шиан изградили су специјалне односе, потписивањем Споразума о успостављању пријатељских односа 2016. године. Влада и министарство спољних послова НР Кине са посебном пажњу прате сарадњу наша два града. Успешна сарадња на нивоу градова веома је важна за односе двеју држава, због чега смо у Србији посебно заинтересовани за проналажење компаративних локалних партнера и утврђивање даљих могућности јачања сарадње у свим сферама. Циљ нам је да повежемо локалне компаније са локалним властима у Србији, по повратку у Кину размотрићемо могућности нових инвестиција кинеских компанија у град Крагујевац. Интерес нам је не само јачање односа локалних органа власти већ и да се прошири сарадња кинеских и српских компанија“, истакао је Ванг Сјаожен.

 „Србија је захвална председнику НР Кине Си Ђинпингу на изванредним односима које наше две државе имају. Србија је стајала у месту све док 2012. године нисмо успоставили потпуно нове односе, када и почиње напредак наше државе. Са кинеским партнерима прво смо започели инфраструктурне пројекте, сада улазимо у другу фазу односа, заједничку производњу. Успешни примери нашег пословања су приватизација „Железаре Смедерево“, стратешко партнерство РТБ Бора са кинеском компанијом „Zijin“, улагање кинеске компаније „Шандонг Линглонг“ у производњу гума у Зрењанину, кинеске компаније из области електронике су веома активне чак и у области одбране, безбедности и телекомуникација у Србији. Србија има потенцијал за сарадњу са Кином посебно кроз заједничку производњу за треће тржиште. Организовањем сајма увоза који се одржава у Шангају почетком новембра, ваша држава шаље јасну поруку отвореног тржишта другим државама за њихове производе. Кина пружа шансу свима, посебно државама које су део иницијативе „Појас и пут“, али и онима који су заинтересоване за пројекте ове стратегије“, истакао је председник Националног савета Николић.

 Укидање печата