Naslovna » Aktuelnosti »Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić: „Srbija je zahvalna predsedniku NR Kine Si Đinpingu na izvanrednim odnosima koje naše dve države imaju.“

Aktuelnosti

23.10.2018.

Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić: „Srbija je zahvalna predsedniku NR Kine Si Đinpingu na izvanrednim odnosima koje naše dve države imaju.“

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa predstavnicima grada Šiana na čelu sa vršiocem dužnosti direktora Kancelarije za spoljne i prekomorske poslove Šiana, gospodinom Vang Sjaoženom.

 Predsednik Nacionalnog saveta Nikolić: Srbija je zahvalna predsedniku NR Kine Si Đinpingu na izvanrednim odnosima koje naše dve države imaju.

Fotografija: agencija Fonet

„Grad Kragujevac i grad Šian izgradili su specijalne odnose, potpisivanjem Sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa 2016. godine. Vlada i ministarstvo spoljnih poslova NR Kine sa posebnom pažnju prate saradnju naša dva grada. Uspešna saradnja na nivou gradova veoma je važna za odnose dveju država, zbog čega smo u Srbiji posebno zainteresovani za pronalaženje komparativnih lokalnih partnera i utvrđivanje daljih mogućnosti jačanja saradnje u svim sferama. Cilj nam je da povežemo lokalne kompanije sa lokalnim vlastima u Srbiji, po povratku u Kinu razmotrićemo mogućnosti novih investicija kineskih kompanija u grad Kragujevac. Interes nam je ne samo jačanje odnosa lokalnih organa vlasti već i da se proširi saradnja kineskih i srpskih kompanija“, istakao je Vang Sjaožen.

„Srbija je zahvalna predsedniku NR Kine Si Đinpingu na izvanrednim odnosima koje naše dve države imaju. Srbija je stajala u mestu sve dok 2012. godine nismo uspostavili potpuno nove odnose, kada i počinje napredak naše države. Sa kineskim partnerima prvo smo započeli infrastrukturne projekte, sada ulazimo u drugu fazu odnosa, zajedničku proizvodnju. Uspešni primeri našeg poslovanja su privatizacija „Železare Smederevo“, strateško partnerstvo RTB Bora sa kineskom kompanijom „Zijin“, ulaganje kineske kompanije „Šandong Linglong“ u proizvodnju guma u Zrenjaninu, kineske kompanije iz oblasti elektronike su veoma aktivne čak i u oblasti odbrane, bezbednosti i telekomunikacija u Srbiji. Srbija ima potencijal za saradnju sa Kinom posebno kroz zajedničku proizvodnju za treće tržište. Organizovanjem sajma uvoza koji se održava u Šangaju početkom novembra, vaša država šalje jasnu poruku otvorenog tržišta drugim državama za njihove proizvode. Kina pruža šansu svima, posebno državama koje su deo inicijative „Pojas i put“, ali i onima koji su zainteresovane za projekte ove strategije“, istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

 Ukidanje pečata