Насловна » Актуелности » Председник Националног савета Николић обратио се на Форуму „70 година кинеског развоја и изградња заједнице човечанства са заједничком будућношћу“

Актуелности

05.11.2019.

Председник Националног савета Николић обратио се на Форуму „70 година кинеског развоја и изградња заједнице човечанства са заједничком будућношћу“

Говор на Форуму „70 година кинеског развоја и изградња заједнице човечанства са заједничком будућношћу“, у Шангају

 Председник Националног савета Николић обратио се на Форуму „70 година кинеског развоја и изградња заједнице човечанства са заједничком будућношћу“

Фотографија: Национални савет

Поштовани пријатељи,

Драго ми је што учествујем на овом скупу и што имам прилику да, као представник Републике Србије, дам допринос обележавању 70. годишњице развоја Кине. Позван сам у својству бившег председника Републике Србије, али и као председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином. Ова институција је јединствена у Европи и јасан знак колику важност Србија придаје сарадњи са НР Кином. Само у Србији постоји орган, на чијем челу се налази бивши председник државе, а у коме седи девет министара, међу којима су и три потпредседника Владе. Национални савет је задужен за спровођење свих споразума и продубљивање сарадње са две велике светске силе, два велика пријатеља Србије.

Србија није велика држава, ни по површини своје територије, ни по броју становника, па ни по утицају у међународним односима, али Србија је земља великих људи – Николе Тесле, Михајла Пупина, Милутина Миланковића, Новака Ђоковића, Бате Живојиновића, познатијег као Валтер у филмовима који су и данас популарни у Кини. Србија је земља која цени слободу и уме да препозна пријатеље.

Србија се поноси својим пријатељством са Кином. Ми немамо отворених питања, нити међусобних спорова. Сматрам да су односи наших држава пример партнерства са међусобних уважавањем и разумевањем. Србија је, као и Кина, имала много искушења и тешких периода у својој историји и научили смо да пажљиво бирамо своје пријатеље. Као што каже једна кинеска пословица, која је мени јако драга: „Ко има новца, а нема пријатеља – није богат. Ко има много пријатеља, а нема новца, није сиромах“.

 Председник Националног савета Николић обратио се на Форуму „70 година кинеског развоја и изградња заједнице човечанства са заједничком будућношћу“

Ми смо народ који ће вечно да памти подршку Кине у најтежим тренуцима наше новије историје. Никада нећемо заборавити да сте у бомбардовању Србије од стране НАТО савеза 1999. године страдали заједно са нама, пошто је бомбардована кинеска амбасада у Београду а у њој су страдали и кинески држављани.

Лично сам, као председник Републике Србије, обновио пријатељство наших држава а и данас, на челу Националног савета, помажем нашем даљем зближавању. У августу 2013. године сам први пут посетио НР Кину у својству председника Србије и том приликом сам са председником Си Ђипингом потписао „Заједничку изјаву о продубљивању стратешког партнерства“. Само три године касније, наши односи су подигнути на ниво свеобухватног стратешког партнерства, а од ове године имамо потписан и „План билатералне сарадње“,којим се потврђује наша опредељеност за даљу узајамно корисну сарадњу у низу области – од инфраструктуре и енергетике, преко индустрије, пољопривреде, трговине, финансија, здравства, заштите животне средине, до културе, образовања и технологије.

Кинеске инвестиције су данас, више него икада раније, присутне и увек добродошле у Србији. Укупна вредност пројеката које Србија тренутно реализује у сарадњи са Кином је око 10 милијарди евра. Навешћу само пар инвестиција којима се данас можемо похвалити – куповина железаре Смедерево од стране кинеске компаније Хестил, стратешко партнерство Зиђин мајнинг са Рударско-топионичарским басеном Бор, гринфилд инвестиција компаније Шандонг Линглонг у изградњу фабрике гума.

Кина је показала да цени напоре које је Србија уложила у сопствени развој, и да је спремна да заједно са нама ради на остварењу развојних циљева Србије, смањењу незапослености, конкурентности привреде, промовисању извоза и инвестиционих потенцијала. Од почетних инвестиција које су првенствено биле у области инфраструктуре и енергетике, данас имамо све више пројеката који представљају партнерство компанија, али и гринфилд инвестиције. Академска сарадња, сарадња у области здравства, школства, туризма, па и војна и полицијска сарадња бележе значајне успехе последњих година, тако да са српским полицајцима данас, у три велика града у Србији, заједно патролирају кинески полицајци.

Према документу Европског парламента из 2018. године, о односу држава Централне и Источне Европе и сарадњи са НР Кином, Србија се налази међу четири државе које се сматрају „шампионима“ у тој сарадњи.

Није тајна да многе западне земље данашњу трансформацију светског политичког система доживљавају као велику опасност. Владе већине европских држава издвајају средства за борбу против „Чинфлуенса“ и увеле су санкције Русији, зато што западни свет јачање Русије и кинеског утицаја у Европи схвата као претњу против које се треба борити. Илузорно је борити се против неминовног. Свет више није и никада неће бити једнополаран, управљање светском политиком из једног центра моћи је многе народе довело на ивицу опстанка. Бројне државе у свету желе мултиполарност и равноправност, желе свет у коме сви имамо глас, свет без уцена, без наметања решења оружјем, у коме се поштује међународно право.

Кина је својим деловањем у Уједињеним нацијама показала свима да се залаже за ове опште, од свих прихваћене вредности, на којима се заснива постојање најважније светске организације. То се показало не само у случају Србије и залагања Кине за поштовање Резолуције УН 1244, већ и на постављање Кине у актуелним кризама у Сирији и Ирану. Мале државе, угрожени народи, имају савезника у Кини.

Све ово не би било могуће да Кина нема посебан приступ међународној сарадњи. Иницијатива Појас и пут је изнад свега јединствена, како по својој замисли, тако и по обиму и креативности. Њена посебност се огледа и у томе што се прилагођава идејама, условима и могућностима потенцијалних партнера. Уверен сам да је главни разлог за успех ове иницијативе то што се уважава чињеница да нису све државе исте, да не функционишу све власти на исти начин и да се не могу свим културама понудити исти, строги обрасци сарадње. Свака држава или блок држава може да преговара са Кином под условима који њима одговарају а споразуми се склапају у складу са индивидуалним параметрима.

Данас смо овде, пре свега, да заједно обележимо 70 година од оснивања савремене Кине, која се у најбољем светлу показује свету под вођством председника Си Ђипинга. Сви који су стварали модерну Кину могу бити поносни на своја достигнућа протеклих деценија, а пријатељи Кине, међу којима је свакако и Србија, радују се са вама.

Кина од пре 70 година, која је трпела стране утицаје и која је понижавана, и Кина данас, која је на челу свог времена, држава која је водећа у свету у низу области – од брзих пруга, преко обновљиве енергије, електронске трговине, вештачке интелигенције, иновација.... Запањујући развој! Развој који никога не може оставити равнодушним. Гледајући шта је све Кина постигла за последњих 70 година, можемо само очекивати њен даљи напредак и иновације које ће задивити свет.

О томе колико је Кина напредовала у свом развоју у овом периоду који је краћи од просечног људског века, говори и чињеница да су кинеска улагања у сектор развоја и истраживања у прошлој години износила око 280 милијадри долара, што је више од улагања целе ЕУ у ову област. То је само један од начина којима Кина стиче нова знања и техничку стручност потребне за даљи економски раст. Данас је кинески јуан укључен у корпу валута ММФ-а; број привредних ентитета у Кини се повећава на дневном нивоу; оружане снаге су модернизоване; загађење у великим градовима је смањено, oд 500 компанија на Fortune листи, Кина има 119, САД 121, а само пре 20 година Кина је имала 8 компанија на тој листи. Четири највеће банке на свету су Кинеске.

Све ове чињенице говоре у прилог остварења једног од главних циљева које је председник Си поставио пред Кину, у свом говору на Конгресу КП Кине крајем 2017. године, а то је да ће Кина до 2050. године постати држава са водећим глобалним утицајем. Оне директно потврђују председникове речи са војне параде ове године, да кинески развој нико не може да заустави и да је Кина способна да се одбрани од сваке врсте напада.

На крају бих се још једном осврнуо на повезаност Србије и Кине, две географски веома удаљене, али по моралу блиске државе. Верујем да већина вас зна, али сматрам да вреди да се овде подсетимо једног догађаја из 1962. године. Тада је послат први сателитски сигнал у свемир и у њему су била окупљена највећа достигнућа човечанства, изабране су оне ствари које могу да представе људе на Земљи на најбољи начин. У том „пакету“ су били и симболи Кине и Србије – Кинески зид и фреска Белог анђела из манастира Милешева у Србији. И данас верујемо да ће свако разумно биће, било на планети Земљи или у свемиру, ове две слике разумети као поруке слободе, мира и љубави. То је наш заједнички дар свету и допринос изградњи заједничке будућности човечанства.

 Укидање печата