Насловна » Актуелности » ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА НА ФОРУМУ У НАНЂИНГУ 19.12.2020. Г.

Актуелности

28.12.2020.

ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ТОМИСЛАВА НИКОЛИЋА НА ФОРУМУ У НАНЂИНГУ 19.12.2020. Г.

Драги пријатељи и другови,

Овога пута Вам се обраћам у својству председника Националног савета за координацију сарадње са Кином и Русијом, из Београда, главног града Србије.

Морам овом приликом да нагласим да сам и у време мог мандата као председник Републике Србије, имао част и задовољство да са Вашим председником Си Ђинпингом остварим пријатељство, које је он још 2013. године у Пекингу назвао „челичним“, а које смо непрестано и танано развијали на начин да никада не буде прекинуто.

Вероватно зато и постоји само у Србији Национални савет за сарадњу са Н. Р. Кином у коме се налази још девет чланова Владе и мањи број лично именованих угледних људи, осведочених пријатеља кинеског народа.

У време док сам био председник Србије, тачније 2016. године, председник Си Ђинпинг је званично посетио моју земљу и својим наступом и благодарношћу потврдио све оно што смо потписали у заједничком документу о свеобухватном стратешком партнерству наше две земље. Већ тада је било у току више мега-пројеката из области инфраструктуре, производње, саобраћаја итд., а већ смо увелико одмицали у регистровању идеја о слободним трговинским и производним зонама, технолошким парковима и слично.

Србија је једна од првих земаља које су подржале визију председника Си Ђинпинга о „Појасу и Путу“, а, такође, били смо међу првима у пружању подршке кинеској иницијативи о сарадњи са земљама централне и источне Европе, која је данас позната као „17+1“ и која окупља бројне чланице ЕУ, земље бивше Југославије и кандидате за чланство Уније. Већ осам одржаних самита (седам у европским престоницама и градовима и један у Кини - Суџоу) јасно говори о темељности овог пројекта. Један од сусрета на нивоу председника влада одржан је у самом Београду. Домаћин је био тадашњи председник владе, а данашњи председник Србије Александар Вучић, а сам сам, као председник Републике, био у прилици да у пар наврата разговарам са Вашим премијером, Ли Кећангом. Разуме се, овогодишњи предвиђени скуп у Пекингу (април) је морао бити одложен због више силе, т.ј. заразне, вирусне болести.

Ово што сам Вам изнео само у главним цртама указује на значај који се данас придаје развоју свеколиких односа између наше две земље. Један од података који довољно говори о динамичном развоју наше сарадње, је у томе што смо у последње три године у Националном савету примили преко 200 кинеских делегација. Важно је поменути да је међу њима било чланова Политбироа ЦК КП Кине, државног руководства, гувернера провинција, председника академија, директора великих компанија итд. Сви разговори су били садржајни и веома конкретно усмерени на остваривање заједничких пројеката.

У том смислу, било ми је задовољство да у два наврата примим и делегацију WanLi Think tank-а на челу са њеним председником, Џао Јуеом. Имали смо плодне разговоре, организовали обиласке делегације по Србији и обезбедили директне сусрете са представницима Владе Србије и нашим компанијама заинтересованим за разне облике сарадње са предузећима у Кини. Због тога се надам да ће и овај Форум унапредити пословне и друге везе наша два народа.

Желим да нагласим да у Србији већ пуном снагом функционише кинеска железара у граду Смедереву („ХБИС“ из провинције Хбеи), као и да је рударско-топионичарски комбинат Бор за производњу бакра и злата прешао у руке Ваше познате компаније „Зиђин“ из провинције Фуђиен, која данас има већинско власништво у овом гиганту. Кинеске компаније су ангажоване у изградњи путева, важних објеката, енергетском сектору, а сарадња у технолошкој области расте из дана у дан. „Хуавеј“ је већ одавно у Србији, а и „ЗТЕ“ послује. Процењује се да моментално у Србији има преко 10.000 ваших држављана, који се углавном баве трговином, угоститељством, туризмом, а бележимо и успешне наступе стручњака из кинеске традиционалне медицине.

Када смо се ове године ми први пут суочили са ковид-ом 19, прве су нам притекле у помоћ Кина и Русија. Ми то нећемо никада заборавити. Ваши лекари су ризиковали сопствене животе и пружали стручну подршку у време захуктавања пандемије.

Надамо се ближој сарадњи и у предупређењу смртоносне болести корона вируса. При томе, мислим на кинеску вакцину и на њену доступност и у мојој земљи.

Верујем да ће ови тешки дани великог искушења за привреде и народе света бити следеће године иза нас. Верујем, такође, да ће Кина, заједно са земљама потписницама изузетно важног трговинског Споразума о регионалном свеобухватном привредном партнерству земаља Азије и Пацифика, бити стожер обнављања и развоја светске привреде. Зато је важно да се настави повезивање Кине са Европом преко Србије у којој имате поузданог пријатеља.

Желећи Вам плодан и успешан рад на Форуму, најсрдачније и другарски Вас поздрављам из Беоргада.

 Укидање печата