Насловна » Актуелности » Састанак са представницима кинеске компаније China Energy International Group Co. Ltd

Актуелности

14.11.2022.

Састанак са представницима кинеске компаније China Energy International Group Co. Ltd

Састанак са представницима кинеске компаније China Energy International Group Co. Ltd

Председник Националног Савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и НР Кином Томислав Николић разговарао је са представницима кинеске компаније China Energy International Group Co. Ltd о изградњи Рафинерије нафте у Смедереву.

Председник Националног савета Томислав Николић информисао је представнике кинеске компаније са досадашњим радом на реализацији пројекта изградње Рафинерије нафте. „Реч је о пројекту на коме се ради дужи низ година, до сада је било неколико заинтересованих инвеститора. У протеклом периоду ангажована су и сва надлежна јавна предузећа попут ЕПС-а, „Транснафте“, железничка инфраструктура је обезбеђена а за просторни план је потребно 6-8 месеци. Да би се предузели даљи кораци за реализацију пројеката изградње Рафинерије нафте првенствено је неопходно да се потпише Оквирни споразум између инвеститора и представника Владе у коме ће се детаљније навести облици подршке инвеститору али и захтеви које инвеститор треба да испуни. Неопходан је озбиљан и посвећен рад јер је реч не само о захтевном пројекту већ данас и стратешки веома значајном“. Током разговора председник Националног савета Николић је нагласио да на једну околност посебно жели да скрене пажњу, а то је неопходност испуњавања свих услова Министарства за заштиту животне средине. Пројекат изградње Рафинерије нафте у Смедереву има велике изазове са којима ће компанија China Energy морати да се суочи а брзина којом будемо уклањали изазове је брзина којом ће се Рафинерија градити“, нагласио је председник Националног савета Томислав Николић.

Током састанка представници кинеске компаније истакли су да је компанија China Energy упозната са свим што је до сада рађено у погледу реализације овог пројекта као и да су установили да China Energy може да уради значајан део инвестиције али да им је за реализацију комплетног пројекта неопходно да пронађу већинског партнера из Кине. Реч је о веома озбиљном и комплексном пројекту за који је неопходна одговарајућа подршка. Представници кинеске компаније посебно су били заинтересовани за питање могућности успостављања јавно приватног партнерства, испуњавања ЕУ стандарда када је у реч о заштити животна средина, као и да ли ће Влада Србије моћи да обезбеди све неопходне дозволе за реализацију пројекта и у којим временским роковима.

 Укидање печата