Насловна » Актуелности » Састанак председника Националног савета са генералним менаџером компаније Serbia Zijin Minig

Актуелности

05.02.2024.

Састанак председника Националног савета са генералним менаџером компаније Serbia Zijin Minig

 Састанак председника Националног савета са генералним менаџером компаније Serbia Zijin Minig

Председник Националног савета за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином Томислав Николић разговарао је са представницима кинеске компаније Serbia Zijin Mining на челу са генералним менаџером господином Chen Yongom.

Представник кинеске компаније, господин Chen Yong известио је председника Националног савета о досадашњем раду компаније Serbia Zijin Mining као и о напретку рада на пројекту рудника бакра и злата Чукару Пеки. „Компанија Serbia Zijin Mining је постала највећи српски извозник у првом кварталу 2022. године, а у 2023. години произвео је 138.500 тона бакра и 4.955 килограма злата. Од 2019. године када је било запослено нешто мање од 100 људи, број запослених се повећао на 1243 радника. Компанија Serbia Zijin Mining настоји да постане значајно предузеће за производњу бакра и злата у Србији, а међу главним циљевима су да континуирано доприноси економском развоју Србије, повећа удео рударства у БДП-у, да постане други највећи произвођач бакра у Европи, као и да достигне водећи ниво европских рударских компанија у погледу зелених и ниских емисија угљеника, еколошке заштите животне средине, економских користи, друштвене одговорности, здравља и безбедности и одрживог развоја, стварајући референтну рударску компанију.

Председник Националног савета Томислав Николић захвалио се представницима кинеске компаније Serbia Zijin Mining на детаљном извештају о раду њихове компаније. „Рударство је најтежи посао, сваког трена може нешто да се деси. Због тога је јако битно да се предузму све могуће безбедносне мере, да се ради у складу са прописима, добијеним дозволама и упутствима. Безбедност радника је најважнија, важнија и од количине руде која се ископа. Успехе можемо постићи само заједничком сарадњом. Ваша инвестиција нека буде пример свим другим страним партнерима, како се заједничком сарадњом два народа може постићи много“, истакао је предсендик Националног савета Николић.

 Укидање печата