Naslovna » Aktuelnosti » Sastanak predsednika Nacionalnog saveta sa generalnim menadžerom kompanije Serbia Zijin Minig

Aktuelnosti

05.02.2024.

Sastanak predsednika Nacionalnog saveta sa generalnim menadžerom kompanije Serbia Zijin Minig

 Sastanak predsednika Nacionalnog saveta sa generalnim menadžerom kompanije Serbia Zijin Minig

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa predstavnicima kineske kompanije Serbia Zijin Mining na čelu sa generalnim menadžerom gospodinom Chen Yongom.

Predstavnik kineske kompanije, gospodin Chen Yong izvestio je predsednika Nacionalnog saveta o dosadašnjem radu kompanije Serbia Zijin Mining kao i o napretku rada na projektu rudnika bakra i zlata Čukaru Peki. „Kompanija Serbia Zijin Mining je postala najveći srpski izvoznik u prvom kvartalu 2022. godine, a u 2023. godini proizveo je 138.500 tona bakra i 4.955 kilograma zlata. Od 2019. godine kada je bilo zaposleno nešto manje od 100 ljudi, broj zaposlenih se povećao na 1243 radnika. Kompanija Serbia Zijin Mining nastoji da postane značajno preduzeće za proizvodnju bakra i zlata u Srbiji, a među glavnim ciljevima su da kontinuirano doprinosi ekonomskom razvoju Srbije, poveća udeo rudarstva u BDP-u, da postane drugi najveći proizvođač bakra u Evropi, kao i da dostigne vodeći nivo evropskih rudarskih kompanija u pogledu zelenih i niskih emisija ugljenika, ekološke zaštite životne sredine, ekonomskih koristi, društvene odgovornosti, zdravlja i bezbednosti i održivog razvoja, stvarajući referentnu rudarsku kompaniju.

Predsednik Nacionalnog saveta Tomislav Nikolić zahvalio se predstavnicima kineske kompanije Serbia Zijin Mining na detaljnom izveštaju o radu njihove kompanije. „Rudarstvo je najteži posao, svakog trena može nešto da se desi. Zbog toga je jako bitno da se preduzmu sve moguće bezbednosne mere, da se radi u skladu sa propisima, dobijenim dozvolama i uputstvima. Bezbednost radnika je najvažnija, važnija i od količine rude koja se iskopa. Uspehe možemo postići samo zajedničkom saradnjom. Vaša investicija neka bude primer svim drugim stranim partnerima, kako se zajedničkom saradnjom dva naroda može postići mnogo“, istakao je predsendik Nacionalnog saveta Nikolić.

 Ukidanje pečata