Naslovna » Aktuelnosti » Sastanak sa delegacijom Šangajskog univerziteta medicine i zdravstvenih nauka

Aktuelnosti

24.11.2023.

Sastanak sa delegacijom Šangajskog univerziteta medicine i zdravstvenih nauka

 Sastanak sa delegacijom Šangajskog univerziteta medicine i zdravstvenih nauka

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je danas sa delegacijom Šangajskog univerziteta medicine i zdravstvenih nauka na čelu sa predsednikom gospodinom Tao Vuom.

Predsednik Nacionalnog savete Nikolić poželeo je dobrodošlicu kineskoj delegaciji istakavši da kinseko-srpska saradnja izuzetno napreduje, kao i da između prijateljskih naroda uvek ima prostora za produbljivanje saradnje posebno kada je reč o zdravstvenom sektoru, jer briga o zdravlju sopstvenog naorda uvek treba da bude prioritet. „Kineska tradicionalna medicina nešto je o čemu se dugo u Srbiji govori, a kroz nedavno potpisan srednjoročni akcioni plan o zajedničkoj izgradnji inicijative „Pojas i put“ za 2023-2025 godinu, postoji ideja jačanja saradnje i promovisanja znanja i iskustva iz oblasti tradicionalne medicine. Srbija ima izuzetne, obrazovane lekare, medicinske radnike kao i značajne univerzitete u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu sa kojima možete uspostaviti saradnju i razmeniti znanja“, naglasio je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

Predsednik Šangajskog univerziteta Tao Vu, zahvalio se predsedniku Nacionalnog saveta na prijemu kao i organizaciji sastanka sa ministrima zdravlja, nauke i prosvete, napomenuvši da je upućen u izuzetno dobre i prijateljske odnose koje imaju Vlada Srbije i Vlada NR Kine. „Vlasti u Šangaju pružaju punu podršku ideji našeg Univerziteta o uspostavljnju inovativnog međunarodnog istraživačkog centra i formiranju internacionalnog inovativnog tima. Podrška koju smo dobili od nadležnih institucija u Beogradu podstakla nas je da do kraja godine napravimo plan i strategiju za otvaranje naučnog instituta a koju ćemo vam predočiti u što kraćem roku“, napomenu je Tao Vu.

 Ukidanje pečata